Bir kahkaha beni sinemayla buluşturdu

Yeşilçam sinemasında önemli bir yere sahip Hababam Sınıfı filminde “Bacaksız“ rolüyle tanıdığımız Tuncay Akça ile buluştuk. Ayakkabı boyacısıyken sinemayla buluşmasının ilginç hikayesini anlatan Akça, "Ayakkabı boyacısıyken öylesine gittiğim Hababam

Bir kahkaha beni sinemayla buluşturdu
Eklenme Tarihi: 2016-01-20 19:23:38

Günümüze kadar gelen, 7“den 70“e herkesin sevdiği ve hala izlenme rekorlarına sahip Yeşilçam filmlerinden “Hababam Sınıfı“nda seyirciyle buluşan Tuncay Akça“yı "Abi siz neden hep tek ayak üstünde duruyorsunuz" sözü ve güzel kahkahasıyla tanıdık. Kendi ağzından dinlediğimiz Tuncay Akça“nın sinemayla tanışma hikayesi de yine o güzel kahkahasıyla başlamış. Kendisinin filmin çekildiği semtte ayakkabı boyacılığı yaptığını, kasaba ve manava yardım eden birisi olduğunu belirten Akça, "Bir gün Hababam Sınıfı film setine öylesine gittim. Ertem Eğilmez, Adile Naşit ablaya bir rol anlatıyordu. Bir sahnede Ertem abi “motor“ dedi, ben de bir kahkaha attım. Öyle bir kahkaha attım ki sanki arabanın gazına basar gibi. O kahkahadan sonra “stop“ dedi. Ben kaçtım ama beni çağırdı. Ayakkabısını boyattı ve “Biz film çekerken neden gülüyorsun, ayıp değil mi“ dedi. Yani kahkahamla filme girdim. O kahkaham beni sinemayla buluşturdu" dedi.


ERTEM EĞİLMEZ İLE SİNEMA YOLCULUĞUM BAŞLADI
Tuncay Akça, "Ertem Eğilmez elimizden tuttu ve onun sayesinde sinemada yer alma şansı yakaladım. O dönemde çocuk oyuncular İlker İnanoğlu, Zeynep Değirmencioğlu gibi yapımcıların çocuklarıydı. Benim arkamda kimse yoktu. Halkın kucaklamasıyla kaybolmadan 41 yılımı doldurdum ama tırnaklarımın araları kanadı. Hiçbir zaman saygımızdan, efendiliğimizden, ahlakımızdan kaybetmedik" dedi.


YÜZE YAKIN FİLMDE ROL ALDI

Akça, Ertem Eğilmez ile birlikte Arzu Film içinde 4 ayrı filmde yer aldı. Böylece sinema oyunculuğu serüvenine başladı. Daha sonra yine çocuk oyuncu olarak İhsan Yücel“in "Bebek" adlı filminde oyunculuk yaptı. Yılmaz Güney“in “Yol“ filminde de kendine yazılmış “Yusuf“ karakterini canlandırdı. Sayısı 100“e yakın birçok filmde yer alan Tuncay Akça, Yeşilçam“ın dev kadrolarında ve değerli isimlerle çalıştı. Hababam Sınıfı ile oyunculuğa başlayan Akça, 2016 yılıyla sinemada 41.yılını da girdi. Filmlerin yanı sıra reklamlarda da oynayan Akça, 90“lı yıllarda “Bizimkiler“ dizisiyle ekranlarda karşımıza çıktı. Başarılı oyuncunun 2 bin bölüme yakın da dizi geçmişi var.

KENDİMİ ŞANSLI BULUYORUM
Sinemanın en güzel ve en zorlu şartlara sahip dönemlerinden gelen oyuncu şu değerlendirmede bulundu: "Bir çok ödül aldık. Yol filmiyle Cannes Film Festivali“nden Türkiye“ye ilk ödülü getirdik. Daha sonra Bebek filmiyle siyahi bir arkadaşımızla mansiyon ödülüne layık görüldük. Tabi o dönemde sinemanın acizliğine uğradık. Yurtdışına çıkacak bir muhatap dahi bulamadık. Yazarlar Derneği Jüri Özel Ödülü aldım. Kendimi şanslı buluyorum. Çünkü sinemanın şartlarının zor ama kalifiye insanların içinde olduğu dev kadrolarla çalıştım. Şevket Altuğ, Ayşen Guruda, Itır Esen, Şenay Şen, Tarık Akan gibi isimlerle çalıştım.


SEYİRCİYE KÜFÜR EDEREK KOMEDİ YAPTIĞINI SANANLAR VAR 

O dönemde sinema salonları 1500 kişilikti, şimdiki gibi 50 ya da 70 kişilik değildi. Sinemanın şaşalı dönemleriydi ve Hababam Sınıfı“nın 18 hafta oynadığını bilirim. Geçtiğimiz yıllarda da dünyanın en komik filmi seçildi. Şimdi bakıyorsunuz sinemalara 55 kişilik salonlarda 10 kişi yok bile. Eskiden rahmetli Kemal Sunal Abi“nin “eşşolueşek“ lafı göze batardı ama o çok yerinde kullanırdı. Şimdi adam yukarıdan aşağı seyirciye küfür ederek komedi yaptığını zannediyor. Eskiden kara mizah çok yerinde işlenirdi, usta yazarların kitapları uyarlanırdı sinemaya. Eski müzikler de daha kaliteliydi. Saymakla bitiremeyeceğimiz ustaların filmleri, müzikleri seyirciyi sinemaya taşıyordu. Sinemanın ustalarıyla oynadım. Yeri geldi onlarla yemek yedim, yeri geldi sohbet ettim. Hatta rahmetli Adile Naşit Abla beni evlatlık bile istedi."


SİNEMA ŞİMDİ SANAT İÇİN DEĞİL PARA İÇİN YAPILIYOR
O dönemki sinemayla bugünkü sinemayı karşılaştıran Tuncay Akça, "Eskiden sanat için yapılıyordu sinema işi şimdi para için yapılıyor. Şimdi insanlar magazinel şeylerle, uyuşturucuyla gündeme geliyor. Bu dönemde bu kadar olanak varken böyle kalitesiz işler çıkıyor. Yine de yapılan güzel işler var ama karşılığını bulamıyor" dedi. Sanatın kavranması ve ona değer verilmesi gerektiğini vurgulayan Akça, insanlardaki bu doyumsuzluğun giderilmesini söyledi.


GENÇLERİMİZİ SPORA TEŞVİK EDİYORUZ

Sinema geçmişinin  yanı sıra Tuncay Akça, şimdilerde Ataşehir“de kurduğu spor kulubü ile gençleri futbol gibi aktivitelerle sokaktan koparmanın mücadelesini veriyor. Ataşehir Doğuş Spor Kulübü ile gençleri senelerdir spor gibi aktivitelerin içinde tutuyor. Kulübün başkanlığını yapan Akça, 250 sporcu çocuk ile futbolda amatör küme içinde 6 kategoride uğraş veriyor. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi“den de çocukları spora çekme noktasında destek sözü alan Akça, suni çimden saha sağlamayı istiyor. Akça, "Kulübümüzden çok başarılı gençler çıkaracağımıza inanıyoruz" dedi.
 

Son Haberler