CHP“li İlgezdi Cezaevinde İntihar Eden Çocuğu Sordu

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Dünya Çocuk Hakları Gününde, Trabzon Bahçecik E Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan ve 15 yaşındaki E.N“nin intihara sürüklenerek, yaşam hakkının elinden alınmasını Meclis Gündemine taşıdı.

CHP'li İlgezdi Cezaevinde İntihar Eden Çocuğu Sordu
Eklenme Tarihi: 2015-11-22 20:33:56

CHP“li İlgezdi cezaevinde intihar eden çocuğu sordu

Başbakan Ahmet Davutoğlu“nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İlgezdi, “Artık uçurtmaları vurmasınlar” dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi“nin soru önergesinde şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye nüfusunun üçte birinin çocuklardan oluşmasına rağmen ülkemizde geniş kapsamlı bir “Çocuk Politikası”nın oluşturulamadığı ve 14 Aralık 2013 tarih ve 28851 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nda belirlenen hedeflere de ulaşılamadığı bilinmektedir. Uygulamada karşılaşılan sorunlar ve Çocuk Adalet sisteminin sağlıklı yürümeyişi nedeniyle basın yayın organlarına yansıyan vakalar bu durumun açık bir göstergesidir.  

Hırsızlık suçundan dolayı çıkarıldığı mahkemece tutuklanmasına karar verilen 15 yaşındaki E.N“nin, mahkemeye çıkacağı günü beklediği, Trabzon Bahçecik E Tipi Kapalı Cezaevinde kendini asarak yaşamına son vermesi, Çocuk Adalet Sisteminde yaşanan aksaklıkları bir kez daha gözler önüne sermiştir.Sorunlar yerinde incelenmediği ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde, E.N vakası yaşanan ne ilk ne de son vaka olacaktır.

 

Bu bilgiler ışığında;

1. İntihar eden çocuk tutuklanıp Trabzon“da Bahçecik E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu“na alındığında psikologlar kendisiyle bir ön görüşme yapmış mıdır? Yapmadı ise hangi sebeple bu ön görüşme yapılmamıştır?

2.  Psikologlar intihar eden çocukla ön görüşme yaptı ise çocuğun takibine gerek görülmüş müdür? Psikologlarca çocuğun riskli bir durumu gözlemlenmiş midir? Bu ön görüşmeye veya sonrasına ilişkin psikologların raporu bulunmakta mıdır?

3. Çocuğun riskli bir durumu tespit edildiyse her hangi bir tedbir alınmış mıdır? Alınmadı ise bu durumda cezaevi idaresi ve/veya psikoloğunun bu konuda ihmali bulunmakta mıdır? Var ise haklarında yasal işlem başlatılmış mıdır?

4. İntihar eden çocuğun yakınlarınca tutuklunun söz konusu cezaevinde eziyet gördüğü iddiaları doğru mudur?

5. Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkındaki tüzükte eğitim evi bulunmaması halinde yetişkin cezaevlerinde çocuklara özel bölümler oluşturulması hususu belirtilmiştir. Ancak çocuklara özel bölümlerin nasıl oluşturulacağına yönelik ayrıca bir yönerge bulunmakta mıdır?

6. Olayın gerçekleştiği alanda kamerayla güvenlik takibi yapılmakta mıdır? Yapılıyor ise bu intihar girişimi güvenlik ihmali sebebiyle mi gerçekleşmiştir?

7. Trabzon“da Bahçecik E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu Çocuk Bölümünde hiç intihar vakası yaşanmış mıdır? Yaşandı ise ne zaman yaşanmıştır?

8. Psikolojide intihar davranışının özellikle grup ortamlarında (askeriye, cezaevleri ve okullarda) diğer bireylerde girişim ve planlamaya neden olabileceği bilindiğinden, daha sonra benzer vakalarla karşılaşmamak için ne gibi tedbirler alınmıştır? Bu tedbirler diğer cezaevlerindeki çocuk bölümleri için de uygulanacak mıdır?"

Çagdaş ses

Son Haberler