Hasan Şahin "Victor Hugo’dan Daha İyiyim."

Hasan Şahin "Victor Hugo’dan Daha İyiyim."

Hasan Şahin
Eklenme Tarihi: 2021-05-22 15:53:10


Bize Hırçın Deniz“den bahseder misiniz?

Avrupa Denizcilik Kursunun sahibiyim. Öğrencilerimizle işlediğimiz dersler çok monoton geçiyordu. Yaklaşık 200 öğrencim var ve ders işleyişini biraz daha farklı yönlere taşımayı hedefliyordum. Hem öğrencilerimiz terimleri öğrensin hem de romanı okuyup heveslenmelerini sağlamak istedik. Ders sırasında anlattığımız hikayeleri hep kitap haline getirmem konusunda beni uyarıyorlardı. 
Biz de bu uyarıları dikkate aldık ve bu konu üzerinde yoğunlaştık. Benim için de bir ilk olacaktı. Bir şekilde yola çıktım ve yazmaya başladım. 


Normalde sayısal eğitim aldım ama edebi yönlerimin de var olduğunu keşfetmiş oldum. Kitabı yazdıktan sonra basım eviyle görüştüm ve basıp basamayacaklarını sordum. İlk etapta 1000 adet basım için anlaştık ve editör ile konuştuğumda kendi yayın evinin olduğunu ve bunun editlediği en iyi kitap olduğunu iletti ve kendi yayın evinde çıkartmak istediğini söyledi. Biraz düşündükten ve çevremde bu sektör hakkında bilgisi olan kişilerden fikir aldığımda, kitap için geri dönüşler ciddi anlamda güzeldi. 

Herkesin ortak cümlesi “çok etkilendim” olmuştu. En sonunda Ankara“da yaşayan bir abim bana yayın evlerinin çok az komisyon vereceğini, kitabı kendi imkanlarımla ve kendi reklam tekniklerimle çıkartmam gerektiğini söyledi. Tabii ki ben de düşünmeye koyuldum fakat hala kararsızdım. 
En son kitabı bir öğrencim okumak istedi ve alırken de uyardı “hocam ben açık açık eleştiririm haberin olsun” diye. Akşamında bir telefon geldi “hocam müsaitsen yarın yanına uğramalıyım.” Ertesi gün geldi yanıma ve bu kitabı kesinlikle basmamam gerektiğini söyledi.

 İçten içe üzgün bir şekilde nedenini sordum. Kitabı basmayıp, film haline getirmemiz gerektiğini ve bu konuda çevresinin olduğunu iletti. Kitap senaryolaştırılacak ve Avrupa film piyasasına satılacakmış. Piyasada deniz konusuyla alakalı realistik filmlerin çok yetersiz olması ve yazdığım romanın konusunun buna uygun yapıda olması önemli bir faktör taşıyor. Öğrendiğim kadarıyla ciddi rakamlar söz konusu ve bu ilgimi çekmedi değil. Sadece olumsuz sonuçlandırmamın sebebi, Karakter isimlerinin değişip yabancı isimler konulacağı ve Müslüman olarak değil, Hristiyan olarak tanıtılacağı olmasıydı. Kitapta anlatılanların yönü tamamen değişecekti. En son bu teklifi reddetmeyi tercih ettim.

Victor Hugo“dan Daha İyiyim.

Denizcilik ile alakalı çok kitaplar okudum fakat ya biyografi şeklinde ya öğretici, eğitici kitaplardı. Denizciliği gerçekçiliği ön planda hiçbir kitap yok. Bir gün kitap kurdu 60-65“li yaşlarda bir ağabeyimiz kitabı okumuş. Ben masamda evraklarla uğraşırken geldi karşıma oturdu. 
Öylece beni izlemeye başladı. En sonunda neden öyle baktığını sorduğumda verdiği tepki hala gözlerimin önünde. “Ben şu an piyasada gelmiş geçmiş en iyi yazara bakıyorum” Tabii ben şaşırdım. Dalga geçtiğini düşündüm bir an için fakat hiç de öyle değildi. Deniz Kurdu kitabını okuduğunu ve bunun benim kitabımın yanından bile geçemeyeceğini üstüne basa basa söyledi. 
O güne kadar ben de Deniz Kurdu“nu okumamıştım ve merak edip ilk iş aldım ve okumaya başladım. Kitabı bitirir bitirmez anladım ki aradaki fark ciddi anlamda fazlaydı. Egoistçe düşünülebilir ama yanlış anlaşılmasın. Victor Hugo yazarlık konusunda çok başarılı bir karakter ama Denizcilik, içinde olmadığınız sürece kolay kolay çözülebilecek bir durum değil. 

Tecrübe gerçekten çok önemli.  Tabii ben bu kitabı henüz çıkartmadığımı, hatta vazgeçmeye yakın olduğumu ilettim kendisine. Kendisi filmle uğraşıp kafamı karıştırmak yerine kitabı kesinlikle çıkartmam gerektiğini ve çıkarttıktan 6 ay sonra zaten film teklifi geleceğini çok iddialı bir biçimde söyledi. 
Kendinden emin olması beni de tekrar düşünmeye itti. En sonunda kitabı basmak için ilk adımımı atmış oldum. Kitabın çıkmasıyla birlikte sponsorlar gelmeye başladı film için her türlü desteği verebileceğini ileten THY gibi büyük firmalarla irtibata geçtik. Kültür bakanlığı“da işin içinde var fakat pandemi nedeniyle şu an beklemedeyiz. İlerleyen zamanlarda neler olacağını göreceğiz.

Pandemi Sürecini Yeni Kitaplar Yazarak Değerlendiriyorum.

Elimin kalem tuttuğunu fark ettiğim için bunu değerlendirmekten çekinmiyorum. Bir tanesini bitirdim bile. Zamanı gelince onu da çıkartmayı planlıyorum. Hırçın Deniz“den daha iddialı olduğunu da söyleyebilirim diyerek konuşmasını sonlandıran genç girişimci iş insanını takibe alacağımızı siz okuyucularımının bilmesini isteriz...

Hasan Şahin Kimdir?

Nevşehir“liyim, 41 yaşındayım. Bir çok işle uğraşıyorum. Kaptanlık, kitap yazarlığı, öğretmenlik, kendi kurumum var. Deniz ulaştırma işletme mühendisliğini bitirdim. Hepsiyle eşit ölçüde ilgilenmeye özen gösteriyorum. En son Hırçın Deniz isimli kitabımı çıkarttım. Hala devam eden çalışmalarım mevcut.

Son Haberler