Suudi Arabistan’a şok teklif İsrail ana muhalefet lideri söyledi

İsrail ana muhalefet lideri İshak Herzog, işgal altındaki Doğu Kudüs“te olan Mescid-i Aksa“nın yönetiminde Suudi Arabistan“ın da rol alması için öneride bulundu. 

Suudi Arabistan’a şok teklif İsrail ana muhalefet lideri söyledi
Eklenme Tarihi: 2018-01-11 17:19:31

Herzog, İsrail ile Filistinliler arasında kesintiye uğrayan barış sürecini Suudi Arabistan“ın "diriltmesine" yardımcı olması gerekiyor.

Riyad yönetimine Mescid-i Aksa“yla ilgili gelecekteki anlaşmalarda "merkezi rol verilmesi" gerektiğini söyledi. 

Suudi Arabistan“ın İslam“ın kutsal mekanlarında üstlendiği rolü metheden Herzog, Mescid-i Aksa“da da Riyad yönetimine rol verilmesi gerektiğini savundu. 

SUUDİ ARABİSTAN VELİAHT PRENSİ EN BÜYÜK DEVRİMCİLERDEN

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman“ı "Orta Doğu“da en büyük devrimcilerden biri" olarak niteleyen Herzog, "Kudüs ve Aksa gibi kutsal mekanlar hakkında müzakereler olacak. Suudi Arabistanlılar İslam“ın kutsal mekanlarında büyük sorumluluk sahibi.

Mekke ve Medine“deki sorumluluklarını göz önünde bulundurursak, bence Riyad yönetimine bu konuda (Kudüs ve Mescid-i Aksa) merkezi bir rol verilmeli.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de bir kaç defa bir araya geldiğini hatırlatan Herzog, ABD Başkanı Donald Trump“ın "İsrail ve Filistin arasında hemencecik barış olacağı" yönündeki görüşe kesinlikle katılmadığını söyledi. 
 
İsrail ve Filistin halkları arasında en zor günlerin yaşandığını söyleyen Herzog, "Bizim tarafımızda bir ümit kaybı, Filistinliler için yol tıkanıklığı var. 

Yol çıkmaz sokağa girdiğinde, tek taraflı adımlar öne çıkar. Herkese tek taraflı adımlardan kaçınmaları ve daha rasyonel olmaları çağrısında bulunuyorum. Bence Suudi Arabistan“ın bu aşamada büyük rolü var. 

ARABİSTAN“A SICAK MESAJLAR

İsrail Genelkurmay Başkanı Eisenkot İlaf“a vermiş olduğu röportajda, "İran“a karşı Suudi Arabistan ve diğer ılımlı Arap ülkeleriyle tecrübe ve istihbarat paylaşmaya hazırız.

İsrail Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Katz da Suudi Arabistan“ın Arap dünyasının lideri olduğunu ve İsrail-Filistin barış sürecinin sponsoru olabileceğini savundu, "İsrail, Suudi Arabistan“ın müzakerelere katılmasından memnuniyet duyacaktır.

İsrailli liderlerin Suudi Arabistan gazetesine verdikleri mülakatlar iki ülke arasında son senelerde yaşanan yakınlaşmanın bir işareti olarak gösteriliyor. İsrail ile Suudi Arabistan arasında resmi diplomatik ilişki bulunmuyor. 

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs“te yer alan Mescid-i Aksa“nın yönetimi halihazırda Ürdün“ün Vakıflar Bakanlığına bağlı.

İsrail polisi eşliğinde Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa“ya günlük baskınlar düzenlemesine ve kutsiyetini ihlal etmesine izin veren Tel Aviv yönetimi, Kudüs“ü Yahudileştirmek için izlediği politika kapsamında Filistinlilere de büyük baskı yapıyor.

Kaynak: internethaber

Son Haberler