TÜRKİYE DÜNYA SERMAYESİNİN CAZİBE MERKEZİ...

Türk vatandaşı olan ve ileride Türkiye“ye yerleşmeyi düşünen Afgan-Amerikan inşaat ve mühendislik şirketi Omran Holding Group“un CEO“su Mohammad Naser Ahmadi, "Türkiye“de asla iç çatışma olmaz. Bir Afganistanlı olarak Türk halkının ülkesine sahip çık

TÜRKİYE DÜNYA SERMAYESİNİN CAZİBE MERKEZİ...
Eklenme Tarihi: 2015-12-28 05:29:52

 

TÜRKİYE DÜNYA SERMAYESİNİN CAZİBE MERKEZİ...


ABD, Dubai, Afganistan ve dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Afgan-Amerikan inşaat ve mühendislik şirketi Omran Holding Group, Omran İnşaat A.Ş. adıyla bir yılı aşkın bir süredir Türkiye pazarında da faaliyet gösteriyor. Su ve atık su alanında en karmaşık sorunlara çığır açan çözümler sunarak çevre, geoteknik mühendisliği, madencilik, inşaat, enerji, altyapı, akaryakıt, doğal gaz ve doğal kaynaklar konularında ABD Kolordu, ABD Büyükelçiliği, Asya Kalkınma Bankası, Alman Kalkınma Bankası (KfW), ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Afganistan Hükümeti gibi çok önemli müşterilerine 140 proje teslim etmiş olan Omran Holding Group, 27 Aralık 2015 tarihinde Bostancı The Green Park Hotel“de düzenlenen toplantıyla ilk kez Türk basın mensuplarıyla buluştu. Toplantıya Omran Holding Group CEO“su Mohammad Naser Ahmadi, Omran İnşaat A.Ş. Genel Müdürü Ergin Bayram, Omran İnşaat A.Ş.“nin diğer üst düzey yöneticileri ve Omran İnşaat A.Ş.“nin medya danışmanlığını yapan Sihirli Film Medya şirketi yetkililerinin yanı sıra önümüzdeki dönemde Omran İnşaat A.Ş.“nin reklam yüzü olacak olan sanatçı Aysun Kaya da katıldı. 

"İNŞAAT SEKTÖRÜYLE YATIRIMA BAŞLADIK"

Yerel ve ulusal basından çok sayıda gazetecinin takip ettiği toplantının açılışında konuşan Omran İnşaat A.Ş. Genel Müdürü Ergin Bayram, Türkiye ile Afganistan arasındaki 150 yıllık sarsılmaz kardeşlik bağının, Türkiye“ye yatırım kararı almalarında çok önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek, "Biz zaten Türkiye“den yıllık 10-15 milyon dolarlık ithalat yapıyorduk. Burada ofisimiz olmadığı için bunu taşeronlarımız vasıtasıyla gerçekleştiriyorduk. Türkiye“nin devi diyebileceğimiz 5-6 firmayla zaten bir işbirliğimiz vardı. Söz konusu firmalarla Dubai“de ve Afganistan“da projeler yapıyoruz. Keza Hes Kablo, Dizayn Boru, AIRONN gibi büyük markaların da o coğrafyadaki en iyi müşterisiyiz. Türk gayrimenkul sektörünün son zamanlardaki müşterileri genelde Arap ve Ortadoğu dünyasındandı. Biz de o müşterilerden biriydik. Yatırım amaçlı olarak Türkiye“de konut satın alıyorduk. Bahsettiğim sebeplerden dolayı Türkiye pazarına yatırım yapma kararı aldık ve inşaat sektörüyle yatırımlarımıza başladık" şeklinde konuştu. 

"DOLAR STABİL OLURSA YATIRIMLARIMIZ ARTAR" 

Başlangıçta 500-1000 konutluk projelerle yatırım yapma düşüncelerinin olduğunu ama Türkiye“de son 2-3 yılda ortaya çıkan kırılgan yapıdan dolayı fikir değiştirerek öncelikle butik projelere işe başlama kararı aldıklarını ifade eden Bayram, "Türkiye“deki bilinirliliğimizi artırmak ve Türk bürokrasisiyle çalışma anlamında deneyim kazanmak adına butik projelere yöneldik. Şu anda Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Bakırköy gibi merkezi yerlerde dört butik proje yapıyoruz. Yatırımlarımızı arttırma kararı almamız, biraz da dolar kurunun stabil olmasına bağlı. 
Çok büyük ihtimalle Türkiye“deki yatırımlarımız artarak devam edecektir. Önümüzdeki yıllarda Türkiye“de bin konutluk projeler yapmayı düşünüyoruz. Bunun yanında tamamen yurtdışında kendi projelerimizde kullanmak üzere Türkiye“den yıllık 15-20 milyon dolar civarında alım yapıyoruz. Projelerimizde kullandığımız ürünlerin yüzde 80“ini Türk ürünlerinden seçiyoruz. CEO“muz Mohammad Naser Ahmadi Bey ve ailesi zaten Türk vatandaşı oldular. Kendisi Dubai“de yaşıyor ama önümüzdeki yıllarda ailesiyle birlikte Türkiye“ye yerleşmeyi düşünüyor" diye konuştu. 

"TÜRKİYE  PAZARINDA BAŞARILI OLACAĞIZ"

Omran Holding Group CEO“su Mohammad Naser Ahmadi ise, 2004 yılında küçük bir mühendislik ve danışmanlık şirketi olarak kurdukları firmalarını uluslararası bir holdinge dönüştürdüklerini belirterek, "Şu anda dünyanın farklı ülkelerinde ve ayrı alanlarda şirketleri olan bir yapıda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Afganistan, Amerika, Dubai, Tacikistan ve Türkiye“de çalışıyoruz. Mühendislik alanında, çevre, enerji, doğalgaz ve üretim malzemeleriyle ilgili çalışmalarımız var. Neden Türkiye pazarı diye sorulacak olursa; Türkiye ile zaten uzun yıllardır bir iş ilişkimiz vardı. Başta inşaat olmak üzere çeşitli malzemeleri buradan alıyorduk. Birçok Türk firmasıyla ortaklıklarımız oldu. 

Özellikle Türkiye“nin teknolojisini Afganistan“da kullandık. Şu anda da enerji ve su ile ilgili birçok Türk firmasıyla çalışıyoruz. Bu bağlamda Türk pazarıyla ilişkimizi geliştirmek istiyoruz. Türk firmalarının teknolojik kapasitesinin oldukça iyi olduğunun farkındayız. Biz bu kapasiteyi Afganistan“ın gelişiminde kullanmak istiyoruz. İki yıl önce Türkiye“de yatırım yapmaya karar verdik. Bu yüzden de İstanbul“da bir ofis açtık ve birkaç tane Türk uzman çalıştırmaya başladık. Türkiye“de şu anda en iyi sektör olduğuna inandığımız için de gayri menkul sektöründe çalışmaya karar verdik. Uzun dönem çalışmayı düşündüğümüz ve bu yönde projeler geliştirdiğimiz Türkiye pazarında başarılı olacağımıza inanıyoruz" dedi. 

"TÜRK HALKI ÜLKESİNİ ÇOK SEVİYOR"

Omran Holding Group CEO“su Mohammad Naser Ahmadi, "Ortadoğu“daki savaş ve iç çatışmaların Türkiye“ye sıçrama riski, bir yatırımcı olarak sizi endişelendiriyor mu" şeklindeki bir soru üzerine, "Ben zaten savaş bölgesinde yaşadığım için bu tip sorunlara alışığım. Ancak ben savaş veya iç çatışma anlamında Türkiye“nin, Ortadoğu“daki bazı ülkelerin yaşadığı sorunları yaşamayacağına eminim. Çünkü Türkiye“nin kültürü farklı. Çok güzel bir tarihi var ve ülkede yaşayanlar ülkesini seviyor. Bir Afganistanlı olarak Türkiye“deki insanların ülkesine sahip çıkacağından eminim. Türk insanının ülkesini çok sevdiğine ve ülkesinin güvenliği için her şeyi yapacağına inanıyorum. Belki savaş konusunda olumsuz haberler yayılıyor olabilir ama Türkiye gayrimenkul sektöründe çok büyüyor. Bu yüzden Türkiye pazarına çok güveniyorum" diye konuştu.   

"YEREL MEDYA İLE ÇALIŞACAĞIZ"

Omran İnşaat A.Ş.“nin medya danışmanlığını yapan Sihirli Film Medya şirketi Genel Koordinatörü Ufuk Bulut da, reklam ve tanıtım anlamında yerel medyayı etkin olarak kullanmak istediklerini belirterek, "Omran İnşaat A.Ş., şu anda İstanbul“un sahil şeridindeki merkezi ilçelerde projeler yapıyor ve de yapacak. Dolayısıyla öncelikle projenin yapılacağı bölgedeki yerel medya ile çalışacağız. Kartal“da bir projemiz varsa, öncelikle Kartal“daki gazete veya diğer yerel iletişim mecraları ile çalışacağız. Çünkü o bölgede ulusal gazetelerden daha çok yerel gazetelerin etkin olduğu kanaatindeyiz. Gazete dışında ciddi anlamda web sitesi yayını yapan sitelerle de banner çalışmamız olacak" şeklinde konuştu. 

AYSUN KAYA, OMRAN“IN REKLAM YÜZÜ OLACAK

Omran Holding“in reklam yüzü olacak olan başarılı ses sanatçısı Aysun Kaya da, bugüne kadar sadece sanatıyla gündeme gelmek istediği için çok fazla göz önünde olmayı tercih etmediğini belirterek, "İlk defa Omran İnşaat reklamlarıyla sanatımın dışında bir işle ön planda olacağım.

Ancak Omran İnşaat hakikaten işini düzgün ve kaliteli yapan, uluslararası bir firma. Böyle bir firmadan teklif gelmesi beni çok onurlandırdı.

Umarım her iki taraf için de hayırlısı olur" dedi. Firma yetkilileri ses sanatçısı Aysun Kaya“ya bir buket çiçek taktim ederek toplantıyı sonlandırdılar.

Son Haberler