Tok Tutan 10 Yiyecek

Bilimsel araştırmalara göre bazı yiyecekler beynimize tokluk sinyalleri gönderiyor ve iştahımızı kesiyor. Bu yiyeceklerin büyük bölümü ise geleneksel Türkiye mutfağının en çok kullanılan malzemeleri...

Tok Tutan 10 Yiyecek
Eklenme Tarihi: 2016-03-03 16:59:55

Fasulye, nohut, mercimek, yumurta, turşu, acı biber, çorba ve fındık. Bu besinlerin hepsinin tok tutma özelliği var. Yani kısacası obeziteden, fazla kilolardan kurtulmanın yolu doğal besinlerden ve baklagillerden geçiyor.

1. Yumurta
Kahvaltıda yumurta yemek uzun süre tok tutuyor. Missouri Üniversitesi“nde yapılan araştırmalara göre, protein yönünden çok zengin yumurta diğer öğünlerde daha az yemenizi sağlıyor.

2. Fındık

‘British Journal of Nutrition“ın tarafından yapılan araştırmaya göre fındık, yoğun lif kaynağı ve protein açısından zengin yapısıyla uzun süre tok tutuyor. Aynı zamanda meyve ile birlikte yendiği takdirde kan şekerini dengeliyor.

3.Bezelye, Nohut ve Mercimek

Bezelye, nohut ve mercimek hem sağlıklı olması hem de uzun süre tok tutması yönünden diyetisyenlerin favori yiyecekleri. Protein, lif, B vitamini ve demir yönünden zengin, yoğun antioksidan içeren bu sebzeler; vejetaryenlerin de ana protein kaynağı. ‘Obesity Journal“ adlı obeziteyi önlemeyi amaçlayan gazetede yayınlanan habere göre, insanların %31“i bakliyat içeren yemekler sonrasında daha doygun hissediyorlar.

4.Çorba

‘Pennsylvania State Üniversitesi“nin araştırmalarına göre, öğle yemeğinden önce et suyuna yapılmış düşük kalorili bir çorba içildiği takdirde yemeğin sonunda %20 daha az kalori alınmış oluyor. Beslenme ve diyetetik uzmanı Beth Saltz “çorba, düşük kalorili olmasına rağmen midenizde çok yer kapladığı için iştahınızı azaltıyor” diyor. 

5.Turşu

‘Annals of the New York Academy of Sciences“ tarafından yapılan araştırmaya göre turşu, SCFA olarak adlandırılan kısa zincirli yağ asitleri içerdiği için, mideden beyne yeterli kaloriyi aldığı sinyalinin gönderilmesini yani beyinde tokluk hissi veren hormonların üretimini sağlıyor.

6. Pul Biber

Pul biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin maddesi, aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırmakta en büyük destekçi. Hollanda“daki Maastricht Üniversitesi“nde yapılan araştırmalar göre acı tatlar beyinde tokluk hissi uyandırıyor.

7. Yulaf Ezmesi

‘American College of Nutrition“da yapılan araştırmalara göre yulaf ezmesi uzun süre tok tutuyor. Süt ile birlikte yendiğinde, yüksek oranda lif, protein ve beta-glukan içerdiğinden dolayı çok sağlıklı ve lezzetli bir diyet yemeği seçeneği oluyor.

8. Siyah Çikolata

Eğer canınız tatlı çekiyorsa siyah çikolata yiyin! Araştırmalara göre siyah çikolata tansiyonu dengeliyor. Kalp ve beyin sağlığınıza yardımcı olan siyah çikolata sütlü çikolatadan daha tok tutuyor.“Nutrition and Diabetes“ adlı gazetede yayınlanan araştırmaya göre siyah çikolata hem tatlı, hem tuzlu ihtiyacınızı karşıladığı için ara öğünde yenildiği takdirde %17 oranında daha az yemek yeniliyor.

9. Avokado

‘Nutrition Journal“ adlı dünyanın ilk bilimsel gazetesinde yayınlanan bir habere göre, yemeğin yanında yarım porsiyon avokado yenirse saatlerce tok kalınabiliyor. Araştırmalar sonucunda bunu yapan kadınların %22 oranında daha tok hissettiği ve üç saat sonra oluşan yemek yeme hissinin %24 oranında azaldığı ortaya çıktı.

10. Elma

‘Wellness Workdays“ adlı sağlıklı yaşam sisteminin kurucusu beslenme ve diyetetik uzmanı Debra Wein “Yoğun miktarda lif ve su içeren elmayı, yemekten yarım saat önce yediğiniz takdirde kendinizi daha tok hissedecek ve daha az yemek yiyeceksiniz” diyor.

Son Haberler