YGS“de Kritik Değişiklikler

Üniversite adaylarını bu yıl birçok değişiklik bekliyor. YGS barajı 150“ye çıkarıldı. Ek puan uygulaması kaldırıldı. Tercih hakkı 24“e düştü. Mimarlığa da baraj geldi

YGS'de Kritik Değişiklikler
Eklenme Tarihi: 2016-03-09 16:09:56

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart Pazar günü yapılacak. 2 milyondan fazla üniversite adayını bu yıl birçok değişiklik bekliyor. İlk değişiklik baraj puanında oldu. YÖK barajı 140 puandan 150“ye çıkardı. Buna göre önceki yıllarda 16 net yapan barajı aşarken artık 20 net yapan tercih hakkını kullanabilecek. 2 yıllık ön lisans, meslek yüksekokulu ya da özel yetenekle öğrenci kabul eden bölümlerde okumak isteyen adaylar artık çok daha sıkı çalışmak zorunda. Öte yandan meslek ve teknik liselilere uygulanan ek puan da kaldırıldı. Üniversite tercih sayısı 30“dan 24“e düşürüldü. Tıp, hukuk ve mühendislikten sonra mimarlık bölümüne de 200 bin başarı sırası barajı getirildi. 

BİNLERCE ADAY ELENEBİLİR 

Geçmiş yılların istatistikleri dikkate alındığında YGS 150 barajı ile temmuzda tercih yapma hakkı kazananların sayısının yaklaşık 100 bin azalması bekleniyor. Üniversite Tercih Merkezi“nin istatistiklerine göre 150 YGS barajı geçen yıl uygulansaydı devlet üniversitelerinde bin 529, vakıf üniversitelerinde de 696 meslek yüksekokulunda öğrenci kaybı yaşanmış olacaktı. Aynı şekilde yine geçen yılın istatistikleri dikkate alındığında YGS -1 puan türünde en az 206 bin, YGS-2 puan türünde de 213 bin adayın baraja takılması söz konusu. 

EN AZ 15 PUAN KAYIP 

Öğretmen ve imam hatip liseleri başta olmak üzere mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun öğrenciler bu yıldan itibaren artık ek puan alamayacak. Yaklaşık 900 bin öğrenci 15 ile 30 puan arasında kayıp yaşayacak. 

SONUÇLAR 25 MART“TA

ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. YGS sonuçlarının 25 Mart“ta açıklanması planlanıyor. Bu sınavda baraj puanını geçen adaylar ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları“na (LYS) girmeye hak kazanacak. LYS başvuruları 4-14 Nisan arasında alınacak. Haziran ayında beş oturumda düzenlenecek ve sonuçları da 18 Temmuz“da açıklanacak 

BUNLARA DİKKAT

Sınavınızın geçersiz sayılmaması için, bunlara mutlaka uyun: 

Sınav esnasında konuşmayın, kopya çekmeyin veya vermeyin. 

  • Salondaki görevlilere soru sormayın. 
  • Müsvedde kâğıdı kullanmayın veya soru ve cevapları başka bir kâğıda asla yazmayın. 
  • Kalem, silgi gibi alışverişlerde bulunmayın. 
  • Süre bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeyin. 
  • Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmayın.
Son Haberler