Placeholder image

Dr. Habib AYTEKİN

habibaytekin@yahoo.com

Yazarın Tüm Yazıları

Türk Siyasetinde Bitmeyen Gerilim

TV kanalları ve gazeteler aracılığıyla.  Her gün düzinelerce TV kanalı, uzmanların siyasi konuları ve güncel olayları incelediği ve tartıştığı siyasi programlar yapıyor.
Siyasetin Türkiye'deki sıradan insanların günlük yaşamında neden bu kadar merkezi bir yer işgal ettiği merak edilebilir.  Devlet kurumlarının köklü olduğu ülkelerde siyaset birinci öncelik değildir.  Daha az kurumsallaşmış devletlerde ise siyaset gerçekten önemlidir.  Bu ülkelerde siyaset, sosyal, kültürel ve ekonomik konularda köklü değişiklikler yapma potansiyeline sahiptir.
Siyasetin geleneksel olarak her şeyin önüne geçtiği Türkiye'de, ülkeyi iyi ya da kötü bir hükümetin yönetmesi gerçekten önemli.  Ancak Türk insanı sadece iç siyasetle ilgilenmiyor.  Osmanlı İmparatorluğu'nun halefi olan Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası siyasette belirleyici bir rol oynamaktadır. Dış meseleleri yakından takip eden Türk kamuoyu, Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak yeniden doğuşunu canla başla desteklemektedir.
Türk halkının bu son derece siyasi profiline bağlı olarak, Türk siyasetinde bitmeyen bir gerilim devam ediyor.  Bu kalıcı siyasi gerilimin arkasında birkaç neden var.  Her şeyden önce, siyasi partiler arasında köklü bir yaklaşım farkı vardır.  Hem iç hem de dış meselelerde, iktidardaki  AK Parti ve özelde ana muhalefetteki CHP  veya genel olarak Halk İttifakı ile Millet İttifakı'nın bakış açıları arasında büyük bir uçurum var.  Din, devlet, milliyetçilik, tarih vb. kritik konularda fikirleri büyük ölçüde farklılık gösterdiğinden, bu siyasi gerilim ideolojik bir mücadeleye dönüşüyor. 
Üstelik AK Parti son yirmi yıldır siyasi iktidarda.  Türk seçmeninin çoğunluğunun desteğini almayı başaran AK Parti'nin aksine CHP,  yaklaşık %25'lik bir oy oranıyla sosyolojik olarak kapana kısılmış durumda.
Araştırma enstitüleri sürekli olarak AK Parti'nin oy kaybının muhalefet partilerinin yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması için yetersiz olduğunu gösteren seçim anketleri yapıyor.  
Kısacası, Türk siyasetinde süregelen gerilim, muhalefet partilerinin genel olarak Halk İttifakı'nın ve özel olarak AK Parti'nin seçim başarısını aşamamasından kaynaklanmaktadır.