Halk, belli sınırlar içerisinde yaşayan insan topluluklarıdır halk. İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için kendi toplumlarına yani halk kitlelerine bir lider, bir yönetici seçerler. Seçmiş oldukları o kişiler de halk adına karar alır ve uygularlar.
Devletlerde seçilmişlerin yanında bir de atanmışlar vardır. Bunlara da kamu görevlileri ya da kamu yöneticileri diye adlandırılır. Kamu da zaten halk anlamına gelmektedir.
İşte şimdi bu seçilmiş ve atanmışların zaman zaman uyguladıkları bir garip uygulama var. Bir bakarsın bir kaymakam ya da vali özel bir durum yaratır ve iş günlerinden birisini halk günü yapar ve o gün halkın sorun ve sıkıntılarını ya da şikayetlerini dinler ve onlara çözüm üretmeye çalışırlar. Aynı durum bakarsın özellikle belediyelerde de mevcuttur. Tamamı yapmaz ama bazı başkanlar insanlara iyilik olsun adına aynı uygulamayı yapar. Haftanın bir gününü halk günü yapar ve halkın sorunlarını dinlemeye ve çözüm üretmeye çalışırlar.
Mantıken düşündüğünüzde bu durum çok cazip olabilir. Ancak, insanın aklına da takılmıyor değil. Yani düşünüyorsun ve diyorsun ki;
-Halk günü nedir? Kamu ya da yerel yönetim yöneticileri zaten halk için orada değiller mi?
-Görevleri zaten halka hizmet etmek değil midir?
-Halk günlerinde daha özel konular mı konuşuluyor? Özel konular konuşuluyorsa halk adına yapılan işlerin özeli mi olur?
-Kamu zaten hizmeti halka vermiyor mu? Halk gününde halkla buluşuluyorsa diğer günler kimin için çalışılıyor?
Aslında kamunun her günü, halk günü olmalı ve kamudan talebi olan halkın sorunları en adil ve en hızlı şekilde ilgili kurumlarda halledilmelidir.
Kamuda hal böyleyken bir de bunun ekonomi de uygulanma biçimi var. Biraz da oraya bakalım.
Halk günleri uygulamaları özellikle son zamanlarda gıda sektöründe kendini göstermeye başladı. Bir bakıyorsun haftanın bir günü marketin kapısında kocaman bir afiş bugün marketimizde halk günüdür.
-Alla alla dün sizden alışveriş yapan insanlar halk değil miydi?
-Siz, dün kimlere satış yaptınız?
-Dün on liraya sattığınız bir ürün bugün neden sekiz lira oldu?
Her neyse, o sorular uzayıp giderken aklıma şunlar takıldı ve incelemeye başladım. Marketlerden halk günleri yapanların seçtikleri günler o mahallenin ya da o semtin semt pazarı olduğu günlere denk geldi. Acaba o günlere denk mi geldi, yoksa o gün özellikle mi seçildi? Tabi ki o günler özellikle seçiliyor. Çünkü, haftanın bir günü kurulan semt pazarından halk biraz daha ucuza ürün alabiliyor. Aldığı ürünü bir haftalık oluyor ve o süre içerisinde zorunlu olmadıkça marketlere gitmezler. Bu durumu bilen ve neredeyse her sokak başında açılan onlarca AVM veya Süper Marketler özellikle semt pazarının kurulduğu gün satış yapacak olan pazarcı esnafının satışlarını durdurmak ve kendilerine yönlendirmek için bu uygulamaya gitmektedirler. Madem siz haftada bir gün pazarda satılan fiyata ürün satabiliyorsunuz da neden aynı uygulamayı her gün yapmıyorsunuz? Haftanın beş günü yüksek fiyat, pazar kurulduğu gün indirimli fiyat. Bu hiç de adil ve anlaşılabilir bir durum değildir.
Bu halk günleri uygulamaları, sinemalarda, tiyatrolarda hatta TV’lerde sürüp gitmektedir.
İnsanlara kolaylıklar sağlayın ki her zaman bu makul durumdan yararlanabilsinler. Sanırım çok da zor değildir.
Yazıktır, günahtır. Halk için bir şey yapıyorsanız ister kamu da olsun ister özel sektörde olsun ister gıda ister her ne olursa olsun halk için her günü, halk günü yapın ve insanları zora sokmayın. Halkın duygularıyla ve cebiyle oynamanın hiçbir mantığı olamaz.
Yaşar GELER