Eminim ki hem ilk yazımdan sonra hem de son LA yangınını tahmin etmeleriyle gündeme gelen Simpsonlar konusunda hepiniz gaza geldiniz ve "Vay be bu adamlar kesin bir şeyler karıştırıyor" dediniz.Ben hemen yükselmeyin derim çünkü şimdi işin arkasında yatan gerçeklere geldi sıra.
Ben de sinema camiiyasından gelen biri olarak söyleyebilirim ki bir dizinin en fazla 2-3 yazarı olur tabii projeye göre bu rakam değişse de en fazla sayısı bir elin parmaklarını geçmez.Peki Simpsonların kaç tane yazarı var Sizce? 10? 20? 30? Bilemediniz. Tahminlere göre en az 155 yazarın çalıştığı söyleniyor. Bu ilginç bir rakam ve daha ilginç olanı ise bu yazarların çoğunun aslında farklı kariyer ve eğitimleri olması,işte burada mevzu değişiyor. Dizinin yazarlarından Jeff Westbrook, Harvard Üniversitesi Matematik mezunu ve Princeton Üniversitesi Bilgisayar Bilimi doktorası yapmış. Mike Reiss Harvard İngiliz Edebiyatı mezunu.David Cohan,Harvard Üniversitesi fizik diploması üstüne de Berkeley Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimi yüksek lisansı var. Ve liste daha onlarca konusunda uzman siyasetçi,fizikçi, edebiyatçı,matematikçi,sosyal bilimci diye devam ediyor.Şimdi bunun konuyla ne alakası var diyenlere cevabım şu;ciddi derecede zeki kişileri bir odaya koyup kendi bilgileri ve güncel olguların gidişatı üzerine senaryolar yazmalarını istediğinizde geleceği yorumlama ve tahmin etme becerisi yüksek senaryolar karşınıza çıkmaya başlar. Mesela Donald Trump örneğini vereyim sizlere."Bu adamın Başkan olacağını nasıl bildiler?" diyeceksiniz ama aslında Trump Simpsonların bile Trump'ın Başkan olacağını gösterdikleri bölümden 20 yıl önce Oprah Winfrey'in şovun da Başkan olabileceğinden bahsetmişti sonrasında yaptığı onlarca röportajı saymıyorum bile yani bu bize garip gelse de aslında gündemi takip eden uzmanlar için olası bir senaryoydu.
Lady Gaga'nın şovunda asılı halde şarkı söylemesi, Kamala Harris'in mor renk giymesi... bunlar güzel ama olası tahminler çünkü bugüne kadar bin tane sanatçı konserlerde havada asılı şekilde şarkı söyledi yüz tane siyasetçi mor renk giydi zira mor renk kalite ve gücü temsil eder ve her PR uzmanı ve danışman bunu bilir. Tabii bunları arka arkaya editler kamera arkasını anlatmazsanız sonuçlar böyle çarpıcı oluyor.Kanımca sinemanın büyüsü de tam olarak burada başlıyor. Yani aslında olay az önce de yazdığım gibi kalabalık bir uzman grubunun cidden emek harcayarak olası senaryolar üzerinden bir dizi yaratmasının ürünü.
Şimdi bana kendimizi kaptırdığımız bu ekran büyüsünü bozdum diye kızmayın! Bakınız; hayatta her şey 'perspektif'ten ibarettir aslında. Mesele doğru açıyı tutturmakta.