Umut DEMİR
YAZDI
ÇOCUKLARA BÖYLE
DEĞER VERİLMEZ
KONUYA GİRİŞ: Türkiyede kendi evladına değer veriliyor denilse sakın inanmayı, kendi öz evlatlarımızı ellerimizle ölüme atıyoruz. Aileyi toplumun temeli olarak tanımlayan Anayasamız, bu tanımlamayla ailenin birey ve toplum hayatındaki önemine de işaret etmektedir. Türk toplumunda aile; insani değerlerin ve kültürün devamlılığını sağlamakta öncü ve belirleyici bir role sahiptir.
Milletlerin ayırıcı vasıflarının, değer yargılarının, inanç ve düşünce kalıplarının aktarılmasını ve kuşaklar arası bağın sürdürülmesini sağlayan ailenin bizatihi varlığı da bir değerin ifadesidir. Toplumsal yapıyı oluşturan temel kurumlar, değerlerin benimsenmesinde, yaşatılmasında ve yaygınlaştırılmasında önemli roller üstlenirler. Eğitimin ailede başladığı düşünüldüğünde, değer aktarımı konusunda ailenin önemi açıkça görülmektedir. Geçmişte toplumun desteklediği değerler, aile ortamında gündelik hayat pratikleri içinde çocuklara aktarılabilirken, günümüzde bu yeterli olmamakta; anne-babaların bilinçli olarak bu değerleri çocuklarına aktarmak için çaba sarf etmeleri gerekmektedir.
Bugün aileler çocuklarını bile bile ölüme atmaktadırlar.
OKUL SERVİSLERİ SANKİ AMBULANS SANKİ KELLE GÖTÜREN ARAÇLAR HALİNDELER BUNA DUR DİYEN HİÇ BİR YETLİ DAHİ YOK BÖYLE YÖNETİM OLMAZ…
Bu dengesiz ve taşıdığı cana değer vermeyen bir okul araçları
Günümüzde aile ve aile çevresinde ortaya çıkan sorunların, değişimlerin, çözülmelerin ve çöküşlerin etkisi aynı hızla toplumun genelinde kendini göstermektedir. Meydana gelen değişikliklere paralel olarak değer yargıları da değişime uğramaktadır.
Okul servis araçlarında uyulması gereken kurallar nelerdir?
''Okul Servisinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar''
- Araç tam durmadan binmeye çalışılmamalıdır. - Binmek için herkes kendi sırasını beklemelidir. - Diğer öğrenciler itilmemelidir. - Aracın altına bir şey düşürülürse, hemen rehber personele söylenmelidir.
''Okul Servisinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar''
Okul Servisinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar. Okul Servisine Binerken Kendi servis aracından başkasına binilmemelidir. Bunun için, ilk zamanlarda öğrencinin bineceği aracı ayırt etmesine yardımcı olunmalıdır. Araç tam durmadan binmeye çalışılmamalıdır. Binmek için herkes kendi sırasını beklemelidir.
Diğer öğrenciler itilmemelidir. Aracın altına bir şey düşürülürse, hemen rehber personele söylenmelidir.- Yaşı küçük, hasta ve engelli öğrencilere öncelik tanınmalıdır. Servis Hareket Halindeyken Bindikten sonra yerine geçip oturulmalı ve hemen emniyet kemeri bağlanmalıdır. Ayağa kalkılmamalıdır. Camlar kesinlikle açılmamalı; el, kol ve baş kesinlikle camdan dışarı çıkarılmamalıdır. Camdan dışarı herhangi bir şey atılmamalıdır. Şoförün dikkatini dağıtacak davranışlardan kaçınılmalıdır. Araç tamamen durmadan ayağa kalkılmamalıdır.
Servisten İnerken Araç tamamen durmadan ayağa kalkılmamalıdır. Araçta bir şey unutulursa, telaşla tekrar binmeye çalışılmamalı, aracın arkasından koşulmamalıdır. Tutacaklara tutunarak inilmelidir. Servisten İndikten Sonra İndikten sonra beş adım atarak araçtan uzaklaşılmalıdır. Varsa kaldırıma, yoksa güvenli bir alana çıkılmalıdır.- Aracın arkasından karşıya geçmeye çalışılmamalı ve asla aracın arkasında durulmamalıdır. - İnince karşıya geçilecekse, kaldırıma çıkılmalı, servis aracının ilerlenmesi beklenmeli ve yol tamamen görülebilir şekilde iken karşıya geçme kurallarına dikkat edilerek geçilmelidir.
Yukarıdaki kurallara uyarsak hiçbir öğrenci arkadaşımız zarar görmez. Tüm öğrenci ve velilerimizin dikkatine...
OKUL SERVİS ARAÇLARI KELLE GÖTÜREN BİRER CANAVAR
Eğer okulumuz evimize uzaksa ya da birkaç araç değiştirmemiz gerekiyorsa bir çoğumuz okula kadar servis araçları ile gidip dönmeyi tercih ediyoruz. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için durum böyle. Yalnızca çocuklar değil, büyükler de işe gidip gelirken kendi servis araçlarına biniyorlar.
Servis araçları hayatımızı kolaylaştırıyor ve bize oldukça zaman kazandırıyor. Bu yüzden servis araçlarının hayatımızdaki yeri oldukça önemlidir. Ancak servis araçlarından faydalanabilmek için onları doğru bir şekilde kullanmayı, trafikte yolcu ve yaya olarak uymamız gereken kuralları da bilmemiz gerekiyor.
Bu bilginin anahtarı ise:
TRAFİK ORTAMINDAKİ SORUMLULUKLARIMIZIN FARKINA VARMAK ve BU DOĞRULTUDA DAVRANMAK!
Okulunuza gidip gelirken bindiğiniz araçların arkasında yazan "OKUL TAŞITI" ifadesini hepiniz biliyorsunuz. Bu, okul servisinin karayolundaki diğer araçlar tarafından kolayca tanınmasını sağlamak içindir. Bu araçları gören diğer sürücüler, daha dikkatli davranarak sizin güven içerisinde araca inip binmenize yardımcı olurlar.
Bu sorumluluğu paylaştığımız kişiler de var elbette: Öğretmenlerimiz, ailemiz ve okul servis araçlarında görevli rehber personel sayesinde bu araçları kullanırken hangi kuralları göz önünde bulundurmamız gerektiğini bize hatırlatırlar. Tabii servis aracının sürücüsü ve bize bu hizmeti veren kuruluşun sorumlulukları da vardır. Peki "OKUL TAŞITI" nedir? Okul Taşıtı; okul öncesi, ilkokul ve orta dereceli okullarda öğrenim gören öğrencilerin evden okula ve okuldan eve ulaşımlarının güvenli bir şekilde sağlanmasını temin etmek amacıyla belirli güvenlik kriterlerine ve bu amaçla yetki belgesine sahip araçlardır.
BİR OKUL TAŞITINDA:
Işıklı DUR işareti bulunmalıdır. DUR işaretinin, aracı kullanan servis şoförleri tarafından öğrencilerin araca binmeleri ve inmeleri sırasında yakılması ve yol güzergahında bulunan park noktalarında öğrencilerin araca inişleri ve binişleri tamamlanıncaya kadar yanar durumda bulundurulması zorunludur. Işıklı DUR işareti yakıldığında arkadan gelen bütün araçların durması zorunludur.
Okul taşıtlarına fazla öğrenci binmemelidir. Yolculuk edecek herkes için mutlaka oturacak yer bulunmalıdır. Öğrenci dışında yolcu alınmamalıdır. Bir okul taşıtında AYAKTA YOLCULUK EDİLMEMELİDİR.
Okul taşıtları gidiş geliş saatlerine ve okul tarafından belirlenen taşıma programına uygun olarak çalışmalıdır.
Bir okul taşıtında araç içi düzeni sağlamak ve araca iniş ve binişlerinde öğrencilere yardımcı olmak üzere ya bir rehber öğretmen ya da bu işle görevli bir görevli bulunmalıdır. İlkokul öğrencilerini taşımakla görevli okul taşıtlarında ise mutlaka şoför haricinde bir rehber görevlisi bulunmalıdır.
Bir okul taşıtında öğrencilerin yetişebileceği camların ve pencerelerin güvenli ve sabit olması gereklidir.
Şimdi düşünün bakalım siz bu konudaki seçiminizi doğru yapmış mısınız? Yoksa ailenizin gözünden kaçmış bazı sorunlar mı fark ettiniz? Eğer emin değilseniz bu konuyu ailenizle bir daha gözden geçirmeye ne dersiniz?
OKUL TAŞITLARINDA DAHA DA FAZLA GÜVENLİK İÇİN... BİZİM SORUMLULUKLARIMIZ:
Bir okul taşıtının sürücüsü mutlaka tecrübeli bir sürücü olmalı, sizin güvenlik içinde yolculuk etmeniz için gerekli tüm beceri ve bilgiye sahip olmalıdır.
Bizlerin de okul servis sürücüleri ve rehber personelimizle iletişim halinde olmamız gereklidir. Bu amaçla sürücü ve rehber görevlisinin isim ve iletişim bilgilerini temin etmemiz ve ailemizle paylaşmamız gereklidir.
OKUL TAŞITLARI ÖLÜM SAÇAB BİR ALET, CAMLAR SİYAH FİLMLERLE KAPLI GÖRÜŞ SIFIR.
1. OKUL TAŞITINA BİNMEDEN ÖNCE,
2. YOLCULUK SIRASINDA ve
3. OKUL TAŞITINDAN İNDİKTEN SONRA
Onlarla mutlaka işbirliği içinde hareket etmemiz gerekir. Bu nasıl olacak?..
1. OKUL TAŞITINA BİNMEDEN ÖNCE NELER YAPMALI?
Evden okula giderken, önce YAYA sonra YOLCU daha sonra tekrar YAYA olacağız. Her birinde farklı kurallara dikkat etmeniz gerekecek.
Evden çıkarken giysilerinizi ve okul çantanızı dikkatle hazırlayın. Araca inip binerken elleriniz serbest olsun. En iyisi bir sırt çantasıdır. Gereksiz yere ağırlaştıracak şekilde okul çantanızı doldurmayın. Giysileriniz de sizin hareketinizi zorlaştırmamalı. Uygun giysiler giymeli ve yalnızca gerekli eşyalarımızı yanımıza almalıyız. Eğer okul girişinde ve çıkışı akşam karanlığına denk geliyorsa mutlaka üzerimizde yansıtıcılı reflektif kıyafetler olmalıdır. Veya karanlıkta yansıtıcı özellikte kol bandı, şapka, toka gibi eşyaları da kullanabiliriz. Bu tür YANSITICI EŞYALAR ve KIYAFETLER karanlıkta araç sürücüleri için daha görünür olmamızı ve fark edilmemizi sağlar. Bunları planlarken ailenizle işbirliği yapın. Unutmayın, amaç yürürken ve okul taşıtına binerken rahat hareket edebilmeniz.
Durağa kadar bir YAYASINIZ. Uygun giysiler ve fazla yüklenmemiş bir çanta ile durağınıza ilerliyorsunuz. Bir yaya olarak neler yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Siz bildiğiniz tüm kurallara, özellikle karşıdan karşıya geçiş kurallarına uyarak durağa ulaşın ve durağa zamanında varın.
Tüm çocuklarımızın önemle dikkatine
selam ve dualarımla.
Umut DEMİR
ALANYA/ERZİNCAN