Anne adayları aman dikkat: Bunu sakın yapmayın

İçinde nikotin, karbon monoksit, katran gibi tehlikeli kimyasallar barındıran sigara, özellikle hamilelik esnasında hem anne adaylarını olumsuz yönde etkiliyor, hem de bebeğin Cerebral Palsy riskini daha çok arttırmış oluyor.

Anne adayları aman dikkat: Bunu sakın yapmayın
Eklenme Tarihi: 2017-12-14 16:29:56

Sigaranın vücuttaki tüm doku ve organlara sayılamayacak kadar çok zararı bulunuyor.

Küresel bir sorun olan sigara tüketimi ve buna bağlı hastalıklar, dünyada önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. 

Hamilelikte sigara kullanımı hem anne adayının, hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atıyor. Bir çok hastalığın sebebi olabileceği gibi, hamilelikte sigara kullanımı, bebeğin Cerebral Palsy olma riski de arttıyor. 

Sigara kullanan anne adayları bebeklerin akciğerleri daha az gelişirken, bu durum aynı zamanda bebeklerin beyin gelişimi de olumsuz etkileyebilir. 

Çeşitli kimyasal maddeler içeren sigara düşük zeka, davranış bozuklukları ve Cerebral Palsy“ye sebep olabilir.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Tıbbi Hizmetler Danışmanı Nöroloji Uzmanı Dr. Nihan Hande Akçakaya; "Yapılan araştırmalar, sigara kullanan anne adayları, bebeğin sağlığını ciddi bir şekilde riske attığını gösteriyor. 

Bu durum aynı zamanda pasif içicilikte de görülüyor. Hamilelikte anne adayları sigara kullanması bebeğin su kesesinin açılmasına, bebeğin eşi plasentanın erken ayrılmasına, dış gebeliğe ve bebeğin Cerebral Palsy“li olmasına kadar birçok sağlık probleminin yaşanmasına sebep olabiliyor. 

Bu sebeple anne adayları hamile kalmadan evvel sigarayı bırakmaları, hatta hamilelik planı yapmadan en az 3 ay evvelden bırakmaları gerekiyor.

CEREBRAL PALSY NEDİR?

Cerebral Palsy, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan fiziksel bir engellilik durumudur. 

Beynin travmaya uğramış kısımlarına erken müdahale edilerek, hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler sağlanabilmektedir. Fakat Cerebral Palsy tamamen tedavi edilebilen bir durum değil. 

Cerebral Palsy“ye çoğunlukla başka bir fiziksel ya da zihinsel engellilik durumu da eşlik edebiliyor. Dünya genelinde 17 milyon Cerebral Pasly“li birey bulunuyor. Türkiye“de ise her 1.000 canlı doğumdan 4,4“ü Cerebral Palsy teşhisi alıyor.

Kaynak:sondakika

Son Haberler