BENİM HİKAYEM2 gün önce
Batı Asya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu, Türkiye’de uyuşturucu kullanımı ve suç arasındaki ilişkiye dikkat çekerek;"Suç için madde almak mı, madde için suç işlemek mi?” sorusunu gündeme taşıdı. Yardımcıoğlu, uyuşturucu suçlarına ilişkin verilerin analizinin bu soruya cevap verebileceğini ifade ederek Türkiye’nin bu alanda artan bir sorunla karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Emniyet raporlarına göre Türkiye’de uyuşturucu bağlantılı suçlarda son beş yılda ciddi bir artış kaydedildi. Yardımcıoğlu, özellikle 2020 yılından sonra bu suçlarda büyük bir sıçrama görüldüğünü belirterek, şüpheli sayısının da aynı oranda arttığını aktardı. 2019 yılında yaklaşık 200.000 olan uyuşturucu suçlarıyla ilgili işlem gören kişi sayısı, bugün 310.000’i aşmış durumda. Bu sayı, birçok şehrin nüfusundan daha yüksek.
Cezaevlerindeki Uyuşturucu Mahkumlarının Sayısı 100 Bine Ulaştı
Yardımcıoğlu, cezaevlerinde de en büyük suç gruplarının uyuşturucu bağlantılı olduğunu belirtti. 100.000’e yakın kişinin uyuşturucu suçları nedeniyle cezaevinde olduğunu aktaran Yardımcıoğlu, son beş yıl içinde bu alanda ciddi bir artış gözlemlendiğini vurguladı. Madde bağımlılığının yaygın olduğu bölgelerde ise organize suç faaliyetlerinin hızla geliştiğini ifade eden Yardımcıoğlu, uyuşturucu suçlarının toplumsal yapıyı derinden etkilediğine dikkat çekti.
Aydın’da En Yüksek Suç Oranı, Metamfetamin Kullanımı Yüksek Seviyede
Yardımcıoğlu’nun aktardığı TÜİK verilerine göre, Aydın Türkiye’nin en yüksek suç oranına sahip ili olarak öne çıkarken, kanalizasyon analizlerine göre kentte metamfetamin kullanım oranı da en yüksek seviyede. Ayrıca Gaziantep ve Şanlıurfa, polis kayıtlarına göre en fazla uyuşturucu kullanımının tespit edildiği şehirler arasında yer alıyor. Kaçakçılıkta öne çıkan Mersin ve riskli iller arasında bulunan İzmir ise uyuşturucu ticaretinin güzergahında stratejik bir konumda.
Esrar ve Eroin Rakamları Dikkat Çekiyor
En yaygın uyuşturucu maddeler arasında esrar, eroin, metamfetamin, kokain ve ecstasy öne çıkıyor. Yardımcıoğlu, geçen yıl 78 ton esrar ele geçirildiğini, ancak eroin yakalamalarında düşüş gözlemlendiğini ifade etti. 20 tondan 3 tona kadar gerileyen eroin yakalamalarının, Afganistan’da Taliban’ın üretimi yasaklamasının etkisi olabileceğini dile getirdi. Diğer yandan, 2022’de 77 ton, geçen yıl ise 65 ton yakalanan sentetik bir uyarıcı olan metamfetaminin, bağımlılık yapıcı etkisiyle suç oranını artırdığını vurguladı. Bonzai kullanımının azalmasıyla yerini neredeyse tamamen metamfetaminin aldığına işaret etti.
Uyuşturucu Trafiği Türkiye Üzerinden Geçiyor
Türkiye’nin uyuşturucu trafiğinde kritik bir noktada olduğunu belirten Yardımcıoğlu, Balkan rotasının bu anlamda öne çıktığını ifade etti. Afganistan’dan başlayarak İran, Türkiye ve Balkan ülkelerine kadar uzanan bu rota, Türkiye’nin uyuşturucuyla mücadelesinde daha etkin önlemler almasını zorunlu hale getiriyor.
“Devlet Kurumlarının Daha Etkin Mücadele Stratejileri Geliştirmesi Şart”
Prof. Dr. Yardımcıoğlu, devlet kurumlarının uyuşturucuyla mücadelede daha aktif ve önleyici stratejiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı. "Eğer bu sorun erken dönemde kontrol altına alınmazsa gelecek nesiller, önü alınamaz sorunlarla karşı karşıya kalabilir" diyen Yardımcıoğlu, uyuşturucuyla mücadelede halkın da desteğinin önemini hatırlattı.i
• “Efsane Araba Koleksiyonu: Erol Tolak’ın Elinden Geçen Klasikler”
Özel: O vekil meclisten çıkmalı! Özel'den sanatçılara Esenyurt çağrısı
Karşılıklı ticaret istikrarla sürüyor
• Ataşehir’de Herkese Hitap Eden Sosyal Bir Nefes: Ata Kafeler
BENİM HİKAYEM2 gün önce
Bir koltukta on karpuz 4 ay önce
ÇARESİZLİĞİN KARANLIĞINDA... 2 gün önce