Kimse Bir Battal Bulamazken Ataşehir“de 2 Tane Var..

Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Battal Sarıkaya, "İlçemizdeki sosyo-ekonomik ihtiyaç sahiplisi vatandaşlarımızın listesi bizde var. Bağış yapmak isteyen işadamlarımız, bağışlarının gerçek ihtiyaç sahiplilerine ulaşması için bizimle te

Kimse Bir Battal Bulamazken Ataşehir'de 2 Tane Var..
Eklenme Tarihi: 2016-01-09 23:52:03

İşadamlarına "Bağış"  Uyarısı

Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Battal Sarıkaya, sosyal demokrat belediyecilik anlayışları gereği, “Yoksulluğu kader olmaktan çıkarmak için“ çalıştıklarını belirterek, “Ataşehir Belediyesi olarak herkesin aşı, işi olsun istiyoruz. Bir yandan İŞKUR Hizmet Masası, ATAMEM (Ataşehir Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi) gibi birimlerle işsizlikle mücadele ederken öte yandan da dar gelirli vatandaşlarımıza çeşitli sosyal yardımlar ile destek oluyoruz. Sosyo-ekonomik açıdan ihtiyaç sahibi olanlara yönelik sosyal yardımlarımız daha da arttırmak ve çeşitlendirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bu anlamda diğer sosyal demokrat belediyelerle belli aralıklarla Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği çatısı altında toplantılar yapıyoruz. İşlev olarak diğer sosyal demokrat belediyelerle ortak bir dil kullanıp ortak hareket ederek daha fazla nasıl faydalı olabiliriz diye istişare ediyoruz. Belediyemizin diğer müdürlükleri ile de sürekli temas halindeyiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı“nın özellikle kadın, çocuk ve dezavantajlılara yönelik projelerine ilişkin toplantılara da mutlaka iştirak ederek, bu konudaki gelişmeleri de çok yakından takip ediyoruz" dedi.


İHTİYAÇLILARIN BELİRLENMESİ
Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü“ne vatandaşların müracaatlarını müteakip sosyolog, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı meslek elemanlarının müracaat sahiplerinin durumuna ilişkin bizzat yerinde inceleme ve tespit yaptıklarını belirten Sarıkaya, "Şu ana kadar bize yapılan 15 bini aşkın müracaatın 14 bin 500“ü karara bağlandı. Özellikle sosyal hizmet uzmanı meslek elemanlarımız bu 14 bin 500 eve tek tek gidip inceleme yaptı. Bu incelemeler soncunda sosyal servis uzmanlarımızın ön gördükleri, tespit ettikleri ve vatandaşın talep ettiklerinin ortak bir noktası bulunuyor. Vatandaş birçok şey talep ediyor ama elinde olanlar, mal varlıkları, gelir düzeyine göre o vatandaşın nelere ihtiyacı olduğunu belirliyoruz. Bu belirlemeden sonra bunu kurula sunuyoruz. Kurul kararının ardından da bu ihtiyaçları kendi alımlarımızla karşılıyoruz. Bugüne kadar bağış sistemini çok ön plana çıkarmadık ve vatandaşın ihtiyaçlarını genellikle belediye olarak kendi bütçemizden karşıladık" diye konuştu.

BEYAZ EŞYA YARDIMI
Ataşehir“de ikamet eden muhtaç, yoksul, kimsesiz, engelli, düşkün olan ve Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından görevlendirilen psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı meslek elemanlarının yerinde yaptıkları sosyal incelemelerde sosyo-ekonomik ihtiyaç sahiplisi olduğu uygun bulunan vatandaşlara uygun görülen yardımları yapmaya devam ettiklerini belirten Sarıkaya, "Daha önce ihalesi yapılan beyaz eşya ile ilgili 2015 yılı kapsamı içersinde hak sahiplerine buzdolabı, çamaşır makinesi ve çekyat yardımlarını ulaştırmaya devam ediyoruz. Şu anda elimizde olan 640 adet buzdolabı, çamaşır makinesi ve çekyatı öncelik sırasına göre ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz" şeklinde konuştu.
 


SICAK YEMEK VE ERZAK YARDIMI

Sosyal, fiziksel ve ekonomik olanaksızlıklar nedeniyle; evinde yemek yapabilecek imkânı olmayan yaşlı, engelli ve ihtiyaç sahipleri için kurdukları aşevinden günde yaklaşık 3000 kişinin 2 öğün olmak üzere 4 çeşit sıcak yemekten yararlandığını belirten Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Battal Sarıkaya, "Yine belediyemize başvuran dar gelirli vatandaşlarımıza, Sosyal Servis uzmanlarımızın incelemeleri doğrultusunda periyodik olarak erzak yardımında da bulunuyoruz.

KIYAFET VE KIRTASİYE YARDIMI
Ayrıca; taziye kumanyası, aşure dağıtımı, kandil simidi dağıtımı da yapıyoruz. Her yıl Ramazan Ayı boyunca; her mahallede açık hava iftar programları düzenliyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza bebek ve hasta bezi, kıyafet ve kırtasiye malzemesi yardımında bulunuyoruz. Psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın talepleri üzerine Ataevlerimizde uzman psikolog ve sosyologlarla görüşmeler düzenliyor, onlara psiko-sosyal destek sağlıyoruz.



TAZİYE DESTEKLERİ
Yakınlarını kaybeden Ataşehirli vatandaşların acılarına ortak olmak, bu zor günlerinde ihtiyaç duydukları her türlü desteği sağlamak için Ataşehir Belediyesi“nin bütün imkânlarını sonuna kadar seferber ettiklerini ifade eden Sarıkaya, "Acılı aileye belediyemize başvurmaları durumunda dini işlemlerin yapılması için İmam veya Dede sağlıyoruz. Yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza bu zor ve sıkıntılı dönemlerinde psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Cenaze sahibi ailelerin evlerine taziye yemeği ulaştırıyor ayrıca şehir içi-şehir dışı ayrımı olmaksızın ulaşım desteği de sağlıyoruz. Dar gelirli, kalabalık nüfusa sahip ve küçük konutlarda yaşayan Ataşehirliler“in, acılı günlerinde taziyeleri kabul edebilmeleri, misafirlerine ikramlarını rahatça yapabilmelerini sağlamak için taziye evi hizmetini sunuyoruz. Esatpaşa ve Ferhatpaşa Mahallesi“nde açtığımız taziye evlerini bir yıl içinde ihtiyaç duyulan 6 mahallede daha kurmayı hedefliyoruz.

KADIN KONUK EVİ
Şiddete maruz kalan kadınlara sahip çıkmak ve onları korumak amacıyla Kadın Konuk Evi“ni kurduklarını hatırlatan Sarıkaya, "Fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismara uğrayan kadınlarımız, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümlenmesi sırasında, varsa çocukları ile birlikte konukevinde geçici bir süre yatılı olarak barınabiliyor. Kadın Konukevi“nde; kabul ve barınma, eğitim, psiko-sosyal destek ve rehabilitasyon hizmetleri sunuyoruz.


KIZ ÖĞRENCİ KONUK EVİ

İstanbul dışından gelerek önlisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde öğrenim gören kız öğrencilerimiz Ataşehir Belediyesi Kız Öğrenci Konukevi“nden yararlanabilirler. Ataşehir Belediyesi Kız Öğrenci Konukevi“nde 24 saat sıcak su ve güvenlik; dinlenme, tv, etüd ve bilgisayar odaları (kablolu kablosuz internet) ile üniversitelere ücretsiz servis imkanı bulunuyor" şeklinde konuştu.

ANNE-BEBEK ÇANTASI
Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Battal Sarıkaya, Anne-Bebek Çantası adı altında bir yardım projesini de hayata geçirdiklerini belirterek, "Hastanelerle irtibat halinde olup yeni çocuğu olan aileleri ve özellikle de ihtiyacı olanları tespit ediyoruz. O ailelere yeni doğan bir bebeğin ihtiyacı olan malzemelerden (Bebek bezi, zıbın, mama vs. ) oluşan bir çantayı Belediye Başkanımız Battal İlgezdi“nin tebriklerini ileterek hediye ediyoruz" dedi.


SOSYAL KUMBARA UYARISI

2013 yılında hayata geçirdikleri Sosyal Kumbara Projesi ile insanların kullanmadıkları ama başkalarının kullanabileceği giyecekleri, oyuncakları ve kitapları yeni sahipleriyle buluşturmayı hedeflediklerini belirten Sarıkaya, "Sosyal kumbaralara başkasının da kullanabileceği giyecek, oyuncak veya kitapların atılması gerekiyor. Sosyal kumbaralara atılan giysiler temizlettirip ütülettikten sonra paketliyoruz. Ondan sonra talep edildikçe bu kıyafetleri insanlara ulaştırıyoruz. Ancak çöp tenekesi sanıp çöplerini ya da evinde hiç kullanılmayacak durumda olan malzemelerini sosyal kumbaralara atanlar var. İşe yaramayan çöp niteliğindeki kıyafetleri biz nasıl başkasına verebiliriz... Bunların oradan alınması, depoya götürülmesi, ayıklanması vs. işgücü, motivasyon ve zaman kaybı anlamında bizim için ciddi bir külfet oluşturuyor. Sosyal kumbaralara başkalarının giyebileceği giysileri, oyuncakları ya da kitapları koymamız gerekir. İnsanlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını rica ediyoruz" uyarısında bulundu.

İKİNCİ EL EŞYA BAĞIŞI
İkinci el eşyalarda da Sosyal Kumbara projesine benzer bir uygulama yaptıklarını ifade eden Sarıkaya, "Mobilya ya da beyaz eşyalarını değiştirenler, kullanılabilir durumda olan eski mobilya veya beyaz eşyalarını ihtiyaç sahiplerine vermek istediklerinde, talep etmeleri halinde ekiplerimiz bu eşyaları evlerinden alıyor. Söz konusu ikinci el eşyaları, daha önce bizden talepte bulunan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz" dedi.

ENGELLİLER VE BAKIMA MUHTAÇLAR...
Engelli ve bakıma muhtaç olanlarla ilgili Ataşehir Belediyesi“nin iki önemli hizmeti olduğunun altını çizen Sarıkaya, "Birincisi; Ataşehir Belediyesi Sağlık Müdürlüğü“nün başlattığı Evde Bakım Programı. Bu program dahilinde yatalak veya bakıma muhtaç olan vatandaşlarımızın iğne, pansuman, bakım, doktor vb. talepleri karşılanıyor. Bunun dışında 2015 yılında uygulamaya soktuğumuz program dahilinde engelli ve bakıma muhtaç vatandaşlarımızın saç, sakal, tırnak kesim ihtiyaçlarını da karşıladık. Bu programı 2016 yılında da daha da genişleterek uygulamaya devam edeceğiz. Daha önce de söylediğim gibi yaşlılara yönelik günde öğün ve 4 çeşit olmak üzere sıcak yemek veriyoruz" diye konuştu.

GİZLİLİK İLKESİ
Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi“nin direktifleri doğrultusunda sosyal yardımlar esnasında gizlilik ilkesine uymaya büyük bir özen gösterdiklerini belirten Sarıkaya, "Yardım yapılan kişilerin deşifre olmaması, mahcubiyet hissetmemesi adına dağıtım yapılan araçların üzerine Ataşehir Belediyesi“nin logosunu ya da herhangi bir ibaresini koymuyoruz. Reklamsal boyutu hiç girmeden veya insanların gözüne sokarcasına bir tutum içinde işi şova dönüştürmeden sosyal yardımlarımızı yürütüyoruz" dedi.

EMEKLİLERE DİNLENME ALANI
VE KÜLTÜR EVLERİ PROJELERİ 

Şu anda Küçükbakkalköy“de Ataşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü“nün yapımını üstlendiği emeklilere yönelik bir dinlenme alanı projelerini olduğunu ifade eden Sarıkaya, "Ama tabii proje iyice netleşmeden ve bizim mi yoksa diğer birimlerin mi kontrolünde olacağı henüz belli değil. Bir taraftan da inşaatları devam eden kültür evleri projelerimiz var. Örnek Mahallesi“ndeki Neşet Ertaş Kültürevi“nin önümüzdeki mayıs ayı sonunda inşaatının bitmesi öngörülüyor. İçerenköy“de inşaatı devam eden kültür evinin planında İstanbul Büyükşehir Belediyesi“nin karşı çıktığı bir sorun söz konusu. Bu sorun aşılırsa İçerenköy“deki kültür evinin de kısa zamanda bitirilecek. Öte yandan Deniz Gezmiş Parkı“nda da yeni bir kültür evinin inşaat çalışması başladı" diye konuştu.

İŞYERİ SAHİPLERİNE ÇAĞRI
Geçtiğimiz günlerde işyeri sahiplerinin davetli olduğu bir toplantı düzenlediklerini ifade eden Sarıya, "İşyeri sahiplerine Kurumlar Vergi Kanunu“nda bağışlarla ilgili vergi muafiyetleri hakkında bilgiler verdik. Gıda bankacılığına yönelik bir çalışmamız var ve bunu gerçekleştirdiğimizde gıda bankacılığı yoluyla yapılan bağışları tamamen vergiden düşebileceklerini, diğer bağışları ise belli oranda vergiden düşebileceklerini kendilerine ilettik. Biz belediye olarak imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımlar yapıyoruz. Ancak bunlar yine de yeterli olmuyor maalesef. İşyeri sahipleri de sosyal sorumluluk projesi kapsamında bu bağışları zaten yapıyorlar... Eğer bağış yapacaklarsa, bu bölgede vatandaşa birinci elden çok doğru ulaşacağına inanacakları tek kurum Ataşehir Belediyesi“dir. Çünkü bizim bu konuda yeteri ölçüde donanımız, aracımız ve personelimiz var. Ayrıca ihtiyaç sahiplerinin kimler olduğu ve neye ne kadar ihtiyaçları olduğuna dair tespiti yapılmış tüm bilgiler de bizde mevcut. Eğer böyle bir sosyal sorumluluk projesi dahilinde bir iş yapılacaksa, bu bağışları da biz vatandaşlara direk elden ulaştıracağımız için güvenle yapacakları bağışı bu proje kapsamında belediyemize veya bizim aracılığımızla vatandaşa ulaştırabilirler.


GIDA BANKACILIĞI
Gıda bankacılığında ihtiyaç sahibi olan vatandaşımız bizden aldığı kartla belli marketlerden gıda, giyim, eşya vs. ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ancak sosyal servis uzmanlarımız bazı vatandaşlarımızın üç ayda bir, bazılarının aylık, bazılarının ise günlük gıda ya da yemek ihtiyacı olduğunu bize iletiyor. Sosyal servis uzmanlarımızın tespitleri doğrultusunda bir puanlama yapılıyor ve o puanlamaya göre vatandaş markete gider gibi gıda bankasından ihtiyaçlarını karşılayacak. Ancak bu kartla ihtiyacı olduğu kadar ve sadece ihtiyacı olduğu ürünleri alabilecek. Bu şekilde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız hiçbir mahcubiyet hissetmeden vereceğimiz kartla tarafımızca belirlenen ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

ÖĞRENCİLERE KATKI KREDİSİ
Öte yandan ihtiyaç sahibi öğrencilerimize ekonomik katkı sağlamak amaçlı bir kredi verme projemiz var. Diğer sosyal demokrat belediyelerle yaptığımız toplantılarda bu konu çok gündeme geldi. Öğrencilere katkı kredisi veren sosyal demokrat belediyeler var. Bunun uygulama örnekleri, kabul görür örnekleri var. Bu örneklerden yola çıkarak öğrencilerimize katkı kredisi vermek mümkün. Önümüzdeki yıllarda böyle bir projeyi de hayata geçirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu. 

Son Haberler