Kış Depresyonuna Dikkat: Yaşam Kalitenizi Olumsuz Etkiliyor

Mevsimlerin fizyolojimizin yanı sıra ruhsal durumumuzu da etkiliyor. Kış aylarının son günlerinde mevsimsel değişimler bedensel etkilerin dışında duygusal olarak etkilenmemize neden oluyor.

Kış Depresyonuna Dikkat: Yaşam Kalitenizi Olumsuz Etkiliyor
Eklenme Tarihi: 2015-02-28 00:59:12

Kış Depresyonuna Dikkat: Yaşam Kalitenizi Olumsuz Etkiliyor

Mevsimlerin fizyolojimizin yanı sıra ruhsal durumumuzu da etkiliyor. Kış aylarının son günlerinde mevsimsel değişimler bedensel etkilerin dışında duygusal olarak etkilenmemize neden oluyor.

Mevsimler, depressif ataklara ve bir çeşit depresyona neden olurken yine mevsimsel değişimlerle düzeliyor. Kış mevsiminin getirdiği olumsuzluklardan etkilenmemek için yaşanan değişimlerin belirlenmesi ve buna yönelik önlemlerin alınması gerekiyor. Enerji kaybı, baygınlık ve kötü duygulanım gibi belirtiler ile kendini gösteriyor. Kış aylarında güneş ışığının azalmasına bağlı olarak duygu durumumuzu bozabiliyor. Karbonhidratlı yiyecekleri tüketme isteği de yaratan kış depresyonu kilo almaya sebep oluyor.

Eğer bu belirtiler varsa

Kış depresyonu; ümitsizlik, isteksizlik, kendini değersiz hissetme, suçluluk duygusu,  uyku bozukluğu, enerji kaybı, çabuk yorulma, iştah eksikliği, iştahın azalması veya artması, sinirlilik, karamsarlık aksiyete ve konsantrasyon bozukluğuna neden oluyor. Ölüm düşünceleri ve intihar arzusu da yarattığı görülebiliyor. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında şiddetini arttırken Mart ayının sonuna kadar yaşanma olasılığı var. Ciddi bir durum olmasına rağmen kış depresyonu tedavi edilebilir. İlerleyici bir hastalık olduğu halde erken müdahale ile çözüm bulunabiliyor.

Önlem için öneriler

Kış depresyonu hakkında yapılan çalışmalar psikoterapi ve ilaç desteği ile bozuklukların giderileceğini söylüyor. Aynı zamanda daha hafif vakalar için, yürüyüş ya da hafif koşu gibi egzersizlerle günde bir saat güneş ışığında kalma tavsiye ediliyor.

Atatürk Üniversitesi“nde yapılan bir araştırma şunları tavsiye ediyor:

-Hafif ve rahat kıyafetler giyinin, kıyafetlerde canlı renkleri tercih edin.

 -Yaşadığınız ortamı parlak renklerle boyayın, mümkünse canlı çiçek, değilse yapay olanları bulundurun.

 -Eğer bulunduğunuz yerde güneş parlamıyorsa hayalinizde güzel güneşli bir ekran canlandırın, güneşli bir günün sıcaklığını hissedin ve derin bir şekilde nefes alın.

-Duygularınızı hafifletmek için pozitif düşünün, dengenizi koruyun ve odaklanın. Şunları günde iki kez tekrar edin,” Bedenim iyi, temiz ve kendi kendini dengeliyor, özgürüm ve güçlüyüm, hiçbir şarta bağlı olmaksızın kendimi çok seviyorum”.

-Nezle ve diğer kış hastalıklarından mümkün olduğunca korunmaya çalışın.

-Mümkünse tatilinizi kışın bol güneşli bir yer için planlayın.

 -Beyninize daha az oksijen girmesine neden olan yağlı yiyecekler yerine protein, vitamin ve mineral içeren yiyecekleri tüketmeye dikkat edin.

 -Gerekirse kış ayları boyunca profesyonel yardıma başvurun. Sosyal çevrenizden ve günlük aktivitelerden uzak kalmayın.

-Uzun zamandır uğramadığınız bir arkadaşınızı arayın. Soğuklar iyice bastırmadan onu ziyarete gidin. Bu ikinize de yeni enerji kazandıracaktır.

 -Kış yeni bir hobi edinmek için en uygun zamandır. İşten gelip çok sevdiğiniz bir şeyi yapmanın heyecanını yaşayacaksınız.

-Hafta sonları evde kalmayın. Yaşadığınız şehirde turist olun.

 -Müzeleri, galerileri gezin. -Mümkünse yalnız kalmayın. Ailenizden birini yada arkadaşınızı yanınıza alın

-Bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü olarak çalışın.

-Bunun geçici bir durum olduğunu asla unutmayın.

 -Unutmayın! her kıştan sonra ilkbahar ve yaz gelir. 

Son Haberler