YGS“de Yanlış Soru Skandalı Büyüyor

13 Mart“ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ardından iki coğrafya sorusunun daha hatalı olduğu iddia edildi.

YGS'de Yanlış Soru Skandalı Büyüyor
Eklenme Tarihi: 2016-03-22 17:04:44

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ÖSYM“nin yayınladığı kitapçıkta YGS Sosyal Bilimler testinde 22 ve 27“nci sorularda hata olduğunu savundu. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bilgi yanlışlığı ve hata olduğunu ileri sürdüğü sosyal bilimler testindeki 2 soruyla ilgili şunları söyledi:

“Sosyal bilimler yani coğrafya testinin 22 ve 27“nci soruları yanlış. Verilen bilgilerde problem var. 22“nci soruda yer alan bilgide ‘Karasal iklimde kar yağışının fazla olduğu“ yönünde ifade yer alıyor. Bu bilgi doğru değil çünkü karasal iklimde yazlar ve kışlar arasında sıcaklık farkı fazladır, ancak yağan kar miktar olarak fazla olmaz, karın yerde kalma süresi fazla olur. Testteki 27“nci soruda ise, 4 doğal afet sayılıyor ve doğal afetlerin meydana gelmesinde, doğrudan veya dolaylı olarak insan etkisinden söz edilip edilemeyeceği soruluyor. Şıklar arasında ‘depremler“ de yer alıyor. Yanıtlarda ise birden çok doğru cevap var. Çünkü soruyu hazırlayan kişi insanların deprem üzerindeki etkisini yok saymış. Olaya çok dar bir bakış açısı ile bakılmış. Yapılan bomba testleri, yeraltından su veya petrol çekilmesi, nükleer testler de depreme neden olur. Bu faktörlerde insan etkisi vardır. Bu nedenle 27“nci sorunun birden çok doğru yanıtı var. Bu sınavlarda yer alan sorular alanında uzman isimler tarafından hazırlanmalı ve kontrol edilmeli. Soru hazırlama veya kontrol süreçlerinde bir problem olduğunu düşüyorum. Yoksa böyle bir hata olmazdı.”

Yanlış olduğu iddia edilen sorular

22“nci Soru: Bir bölgenin iklim özellikleri ile bu bölgedeki bitki örtüsü arasında yakın bir ilişki vardır. Karasal iklimin en büyük özelliği, yaz-kış ve gece - gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olması, kışların çok soğuk geçmesi ve kar yağışının fazla olmasıdır.

Türkiye“de bu iklimin egemen olduğu alanlarda aşağıdaki bitkilerden hangisinin yetişmesi beklenmez?

A) Karaçam  B) Meşe  C) Ardıç  D)Sığla  E) Kavak

ÖSYM“nin belirttiği doğru cevap: D

27“nci Soru:

I. Sel ve taşkınlar

II. Depremler

III. Çığlar

IV. Volkanik patlamalar

Yukarıdaki doğal afetlerden hangilerinin meydana gelmesinde, doğrudan veya dolaylı olarak insan etkisinden söz edilebilir?

A) I ve II   B) I ve III   C) II ve III    D) II ve IV   E) III ve IV

ÖSYM“nin belirttiği doğru cevap: B

Son Haberler