Milliyetçi Kanat’ın Geleceği: Kim Temsil Ediyor, Kim Şekillendiriyor?1 hafta önce
Sosyal medyasında 6““lı masaya çok güzel vede farklı yorumuyla dikkatimizi çeken mühendisi sayfalarımıza taşıdık
Bugün yapılacak 6“lı Masa toplantısında İYİ Parti Genel Başkanı Sn. Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu“nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkarak Millet İttifakını dağıtır mı?
İYİ Parti, 2017 yılında büyük ölçüde MHP“den ayrılanlarla Sn. Meral Akşener’in liderliğinde kuruldu. Milliyetçi Sağ“da siyaset yapanların ve ağırlıklı olarak Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkücü kökenlilerin kurucular listesinde bulunduğu, bununla birlikte daha önce Refah Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, CHP ve Demokratik Sol Parti’de görev yapmış bazı tanıdık kişiler de bulunuyordu.
İYİ Parti yönetimi başta Genel Başkan Sn. Meral Akşener, Genel Başkan Yardımcıları, Başkanlık Divanı, GİK ve Merkez Disiplin Kurulunu oluşturduktan sonra, Türkiye genelinde İl ve İlçe bazında örgütlenme çalışmaları yaparken, partilerinin sadece Milliyetçi Sağ seçmen kitlesinden değil, Merkezde ve daha geniş tabanlı; Muhafazakâr Sağ, Merkez Sağ, Liberal Sağ, Sosyal Demokrat, Laik ve Seküler seçmen kitlelerinden de oy alacak şekilde örgütlenmeleri gerektiğini görüp, Genel Başkan Yardımcıları ve Başkanlık Divanı, GİK ve Merkez Disiplin Kurulu, İl ve İlçe Başkanları ile bunların yönetim kurullarında; Merkeze daha yakın; Refah Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, CHP ve Demokratik Sol Parti örgütlerinde çalışıp görev yapmış ama şimdi İYİ partiye gelmiş kişilere görev verdiler.
İYİ Parti lideri Sn. Meral Akşener, İYİ Parti kurulduktan sonra, Anadolu’ya İl gezilerinde ve TV“lerde yaptığı konuşmalarda; “İYİ Parti’nin Milliyetçi, Kalkınmacı, Demokrat ve siyasi yelpazenin tam merkezinde olan bir siyasi parti olacaktır. Merkez ve Merkez sağ politikalar izleyecektir” derken, bazı İYİ Parti yöneticileri, “Merkezden daha çok Merkez sağ” siyaset yapacağız diye konuşmaya devam ettiler.
İYİ Parti, Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun izni ve oluruyla, CHP“li 15 milletvekilinin partilerine katılımıyla TBMM’de gurup kurdu ve 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel seçimlerine katılma hakkını elde etti.
2018 yılında yapılan genel seçimler öncesinde, siyasi partiler arasında seçim ittifakı yapmak üzere “Millet İttifakı” kuruldu. Millet İttifakı, 5 Mayıs 2018 tarihinde dört muhalif parti; Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti tarafından kuruldu.
2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İYİ Parti Genel Başkanı Sn. Cumhurbaşkanı adayı olarak seçimlere girdi ve %7,29 oy alırken, yine 2018 yılında yapılan İlk Genel seçimlerde İYİ Parti Millet İttifakı ile %9,95 oranında oy alarak; 43 Milletvekili alıp 5. Parti olarak TBMM’ne girdi.
2018 Yılında yapılan Genel Seçim sonuçları ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında; İyi Parti ve Sn. Meral Akşener’in aldığı oylara ve oy aldığı bölgelere bakınca, İYİ Partinin Merkeze doğru geldiği ve AKP ve MHP karşıtı muhalif Millet İttifakının güçlendiği kanaati oluşmaya başladı.
Sn. Meral Akşener ve bazı arkadaşları Merkeze kayıp; Muhafazakâr Sağ, Merkez Sağ ve Liberal Sağ ve hatta Sosyal Demokrat oyları da alacak bir çizgiye gelmeleri gerektiğini gördü.
İYİ Parti, 2017’den itibaren günümüze kadar çok sayıda Olağan ve Olağanüstü Kurultaylar yaptı. Kurultay öncesi İlçe ve İl örgütlerinde çok çekişmeli ve mücadeleler oldu. Sn. Meral Akşener ile birlikte MHP’den istifa ederek İYİ Partinin kuruluşunda görev alan, kamuoyunun çok yakından tanıdığı bazı eski Milletvekilleri, İYİ Partinin siyaseten konumlanmak istediği yeri ve gelinmesi istenen çizgiyi beğenmedikleri için İYİ Partiden istifa ettiler.
İYİ Parti Başkanlık Divanı“nda bazı İl ve İlçe yönetimlerinde değişiklikler yapıldı. İYİ Parti kurulduğunda Teşkilat Başkanlığı görevini yürüten Koray Aydın bu görevden alınıp Siyasi İşler Başkanlığı’na getirildi. Teşkilat Başkanlığını doğrudan kendisine bağladı.
2017 yılında başlayan; Anayasa Referandumu ve ardından yapılan Anayasa Değişiklikleri zemininde kurulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişe karşı "Hayır" kampanyası yürüten ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükûmetine karşı olan; CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakına AKP’den ayrılan Ali Babacan liderliğindeki Deva Partisi ve Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi de katılarak büyüyen Millet İttifakının bir ismi de 6’lı Masa oldu.
6 Partiden oluşan yeni Millet İttifakı partileri; ideolojik açıdan birbirlerine hiç benzemeyen, aralarında çok sayıda ayrışma noktası bulunan partilerden oluşuyordu. Cumhurbaşkanı Sn. R.T Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi karşıtlığı ve Parlamenter Demokratik Sisteme dönüş ekseninde birleşmekle birlikte, ülke yönetimi için temel politikalar ve ülke sorunlarına bakış açısından aralarındaki farklılığın giderilemediği, geçen ay açıklanan ve 2300’den fazla maddeden oluşan “Millet İttifakı Mutabakat Metni” açıklamasında; başta Laiklik, Tarikatlar ve Cemaatlerin faaliyetlerinin sınırlandırılması, İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’nin Suriye ve Göçmen Politikaları, HDP ve Devletin Kürt Politikaları konularında mutabakat / anlaşma sağlamadığı, hazırlanan metinlerde yer almamasından anlaşıldı.
Millet İttifakı üyesi partilerinin temel politikalar konusunda bir mutabakata varmaları zorunluluktu.
Millet İttifakı üyesi partilere umut bağlayan on milyonlarca seçmen kitlesi, Millet İttifakı partileri arasında görünürde var olan uyumun, ittifaka üye parti yöneticilerinin, zamanlı ve zamansız yaptığı konuşmalar ve uygulamalar nedeniyle, hep şüphe ve kuşku ile bakıldı. Bu kuşkuları bugüne kadar da giderilmedi. Hep devam edecek. Çünkü zoraki şartların dayattığı bir birliktelik var.
Kamuoyu araştırma şirketleri; belirli aralıklarla yaptığı anketlerde, İYİ Parti oylarının göreceli olarak yükseldiğini ve Türkiye genelinde yüzde 15 ile yüzde 20 arasında değiştiğini söylüyorlar. İYİ Parti yönetimi ise; yapılacak ilk Genel Seçimlerde partilerine verilecek oylar için %30 oy oranı ile tavan koyarken, 2023 yılında yapılacak seçimlerde %20-25 oranında bir oyun kendileri için iyi bir yüzde olacağını düşünüyorlar.
İYİ Parti yönetimi, Milliyetçi-Muhafazakâr oylar yanında; Merkez Sağ, Liberal Sağ, Sosyal Demokrat, Laik ve Seküler seçmen kitlelerinden de oy alacağını ve AKP’den sonra ikinci ya da üçüncü parti olacağını düşünüyor. AKP’den ve MHP’den kopacak seçmenin/ oyların İYİ partiye geleceğini düşünüyor. İyi Parti, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde kendi önereceği ismin Cumhurbaşkanı adayı yapılmasını istiyor. CHP ise Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek aday olmasını istiyor.
Kritik konu. Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?
En geç 2023 yılı Haziran ayında yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin, ne zaman yapılacağı konusu henüz belirsizliğini korurken, 6“lı Masa ve Millet İttifakı’nın 2 Mart tarihinde Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapacakları ortak toplantının tek konusu; Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayının belirlenip kamuoyuna açıklanması olacak. Millet İttifakını oluşturan 4 parti; Saadet Partisi, Demokrat Parti, Deva Partisi ve Gelecek Partisi Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına sıcak bakmakta, henüz resmen açıklamasalar da bunu destekleyebileceklerini ima ediyorlar.
Ancak, İYİ Parti Yönetimi bugüne kadar Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığını destekleyip desteklemeyeceklerini söylemedikleri gibi, Genel Başkan Yardımcıları, İl Başkanları kendi düşünceleri olarak Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı Sn. Ekrem İmamoğlu ve Sn. Mansur Yavaşın seçilebilecek ortak aday olabileceğini, bu iki ismi seçilebilecek iki aday olduğunu söylediler.
Bu nedenle CHP ve İYİ Parti arasında zaman zaman gerilimler oldu. Bu nedenle de İyi Parti yönetiminden bazı istifalar bile oldu. Bu belirsizlik Millet İttifakı partilerine zarar veriyor. En kısa sürede giderilmeli ve Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayına karar verilip kamuoyuna açıklanmalıdır.
Dün 27 Şubat 2023 tarihinde yapılan Sn. Kemal Kılıçdaroğlu ve Sn. Meral Akşener arasında yapılan beklenmedik görüşme çok önemliydi. Ancak iki lider arasındaki görüşme sonrasında beklenen açıklama gelmedi.
Sadece 6“lı Masa ve Millet İttifakı’nı destekleyen Siyasi partiler, partililer değil, Cumhur İttifakı partileri ve partilileri de Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayının kim olacağını merak ediyor.
2 Mart tarihinde yapılacak bu tarihi Millet İttifakı Genel Başkanlar toplantısında, İyi Parti ve Sn. Meral Akşener ya “adayımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu” diyecek ya da bizim adayımız şu kişi diyecek. Ancak, Sn. Meral Akşener“in farklı bir aday önermesi ve bunun CHP tarafından kabul görmemesi nedeniyle 6“lı Masanın ve Millet ittifakının dağılması anlamına gelecektir.
Bu durumda İyi Parti kendi adayı ile seçime gider, CHP de kendi adayı ile gider. Cumhur İttifakı adayı Sn. Erdoğan daha ilk turda bu seçilir.
İYİ Parti ve Sn. Meral Akşener, bizim adayımız Kılıçdaroğlu’nun dışında bir başkası der ve bu kişi Cumhurbaşkanı adayı yapılırsa, seçimi de bu aday kazanırsa, bu durumda İYİ Parti başarmış ve dediğini yaptırmış olacak. Bu başarı İYİ Parti’ye güç ve meşruiyet getirecek. Sn. Kemal Kılıçdaroğlu da İyi Partiye hayat veren ve onu bu günlere gelmesine katkı koyan bir lider olarak CHP Genel Başkanlığını bırakıp evinde oturur. Tıpkı, 23 yıl önce rahmetli Deniz Baykal’ın Sn. Erdoğan’ı AKP’nin başına taşıyıp kenara çekildiği gibi.
Türkiye Cumhuriyeti, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinin en kritik dönemini yaşamaktadır.
Bugün yapılan Sn. Kemal Kılıçdaroğlu ve Sn. Meral Akşener görüşmesinden bir sonuç çıkmamasının ne büyük bir umutsuzluk yarattı.
Büyük seçmen kitlesi, 6“lı Masa ve Millet İttifakı için; “bunlar ideolojik açıdan birbirlerine hiç benzemeyen, aralarında çok sayıda ayrışma noktası bulunan partilerden oluşuyor. Cumhurbaşkanı adayı için bile anlaşamadılar. İktidara gelseler bile ülkeyi yönetip düzlüğe çıkaramazlar. Herkes bir tarafa çeker. Bunlara güvenilmez” diyor. Bu güvensizlik en kısa sürede ortadan kaldırılmak zorunda.
Muhalefet cephesinde bu dağınıklık varken; Atı alan Cumhur İttifakının desteklediği Sn. Erdoğan Üsküdar’ı geçecek.
2 Mart 2023 tarihinde Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılacak, 6“lı Masa ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adaylığı gündemli toplantısı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ve siyasi tarihimizde çok uzun yıllar konuşulacak kadar tarihi bir toplantı olacak.
İYİ Parti ve Sn. Meral Akşener’in kararı bu tarihi toplantının sonucunu belirleyecek.
Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının uğruna Kurtuluş Savaşı yaptığı, sonrasında kurup bizlere emanet ettiği Laik ve Demokratik Türkiye Cumhuriyeti için son şansımızı da yitireceğiz.
Sn. Erdoğan’ın kazanması ile Türkiye Cumhuriyeti eski Türkiye Cumhuriyeti kalmayacak. Atatürk, Cumhuriyet ve Laiklik karşıtı Cemaat ve Tarikatlar Türkiye Cumhuriyeti’nin adı; “Türkiye İslam Cumhuriyeti” ya da “Türkiye Federe İslam Devleti” bile yapılacak.
Umarım İYİ Parti ve Sn. Meral Akşener, Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkıp, kendi adaylarını çıkaracaklarını söyleyerek 6’lı Masayı devirip Millet İttifakını dağıtıp Millettin umutlarını yıkmaz.
Ben Sn. Akşener“in Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkmıyor. Ama parti içi dengeler !!!!
Geçmişten gelen alışkanlıklar!!!
Bu toplantıyı ve sonucunu heyecanla, merakla ve umutla bekliyoruz!
İnşallah hayırlısı ne ise o olsun.
Sağlıkla, sevgiyle ve mutlu kalın.
Necip Öztürk
MEHMET TORUS KİMDİR?
Suna Kepolu Ataman: “Teşekkürler Diyarbakır”
Adil Koçalan Uluslararası Dijital Medya Derneği’nde Güven Tazeledi
2025 Yılı, Azerbaycan'da
Milliyetçi Kanat’ın Geleceği: Kim Temsil Ediyor, Kim Şekillendiriyor?1 hafta önce
SIMPSON'LAR! 21.YÜZYIL KAHİNLERİ23 saat önce
ANADOLU'DA ERKEK OLMAK6 gün önce