“Basın Camiasının Matem Ayı: Hakikat Yolunda Ölümsüz Şehitler”

Haber:Ufuk Bulut

“Basın Camiasının Matem Ayı: Hakikat Yolunda Ölümsüz Şehitler”
Eklenme Tarihi: 2025-01-12 13:01:57

“Kalemleri SusturamadKalemleri Susturulamayan Kahramanlar
Basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından biridir. Ancak bu kutsal görev, kimi zaman büyük bedeller ödenerek yerine getiriliyor. 10 Ocak Gazeteciler Günü, gazeteciliğin onurunu taşırken, aynı zamanda kalemiyle hakikati savunan ve bu uğurda yaşamını yitiren basın şehitlerimizi de anmamız gereken anlamlı bir gündür. Metin Göktepe’den Uğur Mumcu’ya, Abdi İpekçi’den Hrant Dink’e kadar birçok gazeteci, gerçeğin ışığını yaymak için hayatlarını ortaya koydu. Onların cesareti, bugün hâlâ yolumuzu aydınlatıyor.

Metin Göktepe: Objektifinden Hakikat Akan Bir Kalp
Metin Göktepe, işkenceyle öldürülen cesur bir gazeteciydi. Evrensel gazetesinde, ezilenlerin sesi olmaya çalışan Göktepe, her haberinde toplumsal adalet için mücadele etti. “Bu haberi mutlaka ben yapmalıyım” diyerek yola çıktığı Alibeyköy’deki cenaze haberinde, gözaltına alınıp öldürüldü. Göktepe, hakikatin peşindeki her gazetecinin örnek aldığı bir isim oldu.

“Basın Camiasının Matem Ayı: Hakikat Yolunda Ölümsüz Şehitler”

Uğur Mumcu: Kalemiyle Karanlığı Delip Geçen Cesaret
Araştırmacı gazeteciliğin öncüsü Uğur Mumcu, gerçekleri ortaya çıkarma kararlılığıyla tanınırdı. Terör, yolsuzluk ve derin devlet konularında yaptığı cesur çalışmalar nedeniyle hedef alındı. 24 Ocak 1993’te Ankara’da arabasına konulan bombayla katledilen Mumcu’nun sözleri bugün hâlâ hafızalarda: “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.”

Abdi İpekçi: Barışın ve Diyaloğun Sesi
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, Türkiye’nin en saygın gazetecilerindendi. Barış ve toplumsal uzlaşma için yazdığı köşe yazılarıyla tanınan İpekçi, 1 Şubat 1979’da hain bir suikast sonucu hayatını kaybetti. Onun en büyük ideali, fikirlerin özgürce tartışıldığı bir Türkiye’ydi.

Hrant Dink: Kardeşlik Köprüsü
Hrant Dink, Agos Gazetesi’nin kurucusu ve yayın yönetmeni olarak Ermeni ve Türk halkları arasında barışı ve diyaloğu savundu. Cesur ve açık sözlü bir gazeteci olarak 19 Ocak 2007’de İstanbul’da silahlı bir saldırıda öldürüldü. Onun kardeşlik çağrısı, bugün de barış arayışının güçlü bir sembolü olmaya devam ediyor.

Çetin Emeç: Gazeteciliğin Yürekli Sesi
Çetin Emeç, araştırmacı ve cesur haberciliğiyle tanınan bir gazeteciydi. Hürriyet Gazetesi’ndeki yazılarında toplumun sorunlarını cesurca ele alırken, tehditlere boyun eğmedi. 7 Mart 1990’da uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirdi. Emeç, kararlı duruşuyla meslektaşlarına örnek olmaya devam ediyor.

Gazeteciler Susmaz, Hakikat Susturulmaz
Basın şehitlerimiz, yalnızca kendi dönemlerinin değil, bugün de gazetecilik mesleğinin onur simgeleridir. Onlar susturulmak istendi, ama yazdıkları ve savundukları değerler yaşamaya devam ediyor. Kalemleriyle karanlığı delen bu cesur insanlar, sadece gazeteciliğin değil, demokrasinin ve özgürlüğün de kahramanlarıdır.

Onları unutmayacağız. Çünkü gerçekleri yazanlar ölmez; hatıraları, cesaretleri ve bıraktıkları izlerle sonsuza dek yaşarlar.ılar, Hakikat Ölümsüzdür”

Son Haberler