Bitkilerin Profesörü Bangladeş Medyasında

Haber : Murat Genç

Bitkilerin Profesörü Bangladeş Medyasında
Eklenme Tarihi: 2024-05-30 10:59:15

Bitkilerin Profesörü Bangladeş Medyasında

 

Ankara Sağlık Turizm Federasyonu (ASATUF) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve heyeti ulusal ve uluslararası ziyaretlerine bir yenisi ekledi. ASATUF ile ilgili Bangladeş medyası şu ifadeleri kullandı ;

বাংলাদেশিদের প্রয়োজনীয় সুবিধা দেবে আংকারা হেলথ ট্যুরিজম ফেডারেশন

Ankara Sağlık Turizmi Federasyonu Bangladeşlılara gerekli kolaylıkları Sağlayacak.

আংকারা হেলথ ট্যুরিজম ফাউন্ডেশনের প্রেসিডেন্ট ড. আয়সুন কারাবুলুতের নেতৃত্বে ছয় সদস্যের একটি প্রতিনিধি দল সোমবার (২৭ মে) তুরস্কে বাংলাদেশ দূতাবাস পরিদর্শন করেছে।

Ankara Sağlık Turizmi Vakfı Başkanı.  Aysun Karabulut başkanlığındaki altı kişilik heyet, 27 Mayıs Pazartesi günü Bangladeş’in Türkiye Büyükelçiliğini ziyaret etti.

পরে ওই প্রতিনিধি দল তুরস্কে নিযুক্ত বাংলাদেশের রাষ্ট্রদূত এম আমানুল হক, কাউন্সেলর ও দ্বিতীয় সচিবের সঙ্গে একটি বৈঠক করে। বৈঠকে জানা যায়, প্রফেসর আয়সুন কারাবুলুত তুরস্কের একজন বিখ্যাত মেডিসিন ও হৃদরোগ বিশেষজ্ঞ। তিনি তুরস্কের প্রেসিডেন্ট রিসেপ তায়্যিপ এরদোয়ানের প্রতিষ্ঠিত মালাতয়া তুরগুত ওজাল বিশ্ববিদ্যালয়ের প্রতিষ্ঠাতা রেক্টর ছিলেন এবং বর্তমানে আংকারা হেলথ ট্যুরিজম ফেডারেশনের সঙ্গে যুক্ত আছেন, যেটি প্রেসিডেন্ট এরদোয়ান কর্তৃক অনুমোদিত।  এই ফেডারেশন বিশ্বের বিভিন্ন প্রান্ত থেকে তুরস্কে উন্নত চিকিৎসা নিতে আসা মানুষকে বিভিন্নভাবে সহায়তা করে থাকে।

এসময় বাংলাদেশের রাষ্ট্রদূত তাদের স্বাগত জানিয়ে জানান, বাংলাদেশ সরকার চিকিৎসা সেবাকে জনগণের দোরগোড়ায় পৌঁছে দিয়েছে। বাংলাদেশে প্রান্তিক জনগণ সরাকারি হাসপাতালে বিনামূল্যে চিকিৎসা ও ওষুধ সহায়তা পেয়ে থাকে। তবুও বাংলাদেশ থেকে প্রতিবছর উল্লেখযোগ্য সংখ্যক মানুষ ভারত, থাইল্যান্ড ও সিঙ্গাপুরে চিকিৎসা সেবা নিতে যায়। তুরস্কেও অনেক বাংলাদেশি বিভিন্ন প্রকার চিকিৎসা নিতে আসেন, যেটি টার্কিশ এয়ারলাইন্সের সরাসরি ফ্লাইট চালুর পর থেকে ক্রমবর্ধমান রয়েছে। তবে তুরস্ককে মেডিকেল ট্যুরিজমের জন্য বাংলাদেশিদের কাছে আরও জনপ্রিয় করার সুযোগ রয়েছে বলে তিনি মত প্রকাশ করেন।.

Heyet daha sonra Türkiye’de görevlendirilen Müsteşar ve İkinci Katip Bangladeş Büyükelçisi M Amanul Haque ile bir görüşme gerçekleştirdi.  Toplantıda Profesör Aysun Karabulut’un Türkiye’nin ünlü tıp ve kalp uzmanı olduğu öğrenildi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kurucu rektörlüğünü yaptı ve şu anda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteklediği Ankara Sağlık Turizmi Federasyonu’na bağlı.   Bu federasyon, dünyanın farklı yerlerinden ileri tedavi amacıyla Türkiye’ye gelen insanlara destek veriyor.

O dönemde Bangladeş’in büyükelçisi onları karşıladı ve Bangladeş hükümetinin sağlık hizmetlerini halkın kapısına getirdiğini söyledi.  Bangladeş’te dışlanmış insanlar devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi ve tıbbi yardım alıyor.  Ancak her yıl Bangladeş’ten önemli sayıda insan tedavi için Hindistan, Tayland ve Singapur’a gidiyor.  Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşlara başlamasından bu yana artan sayıda Bangladeşli çeşitli tıbbi tedaviler için de Türkiye’ye geliyor.  Ancak sağlık turizmi açısından Türkiye’yi Bangladeşliler arasında daha popüler hale getirme fırsatının olduğu görüşünü dile getirdi.

তিনি বলেন, মুসলিম ইতিহাস ও ঐতিহ্যের দেশ হিসেবে তুরস্ক সবসময় বাংলাদেশের মানুষের আগ্রহের জায়গা। চিকিৎসার উদ্দেশ্যে বাংলাদেশের জনগণ এ দেশে এলে বিভিন্ন দর্শনীয় স্থান ভ্রমণের সুযোগও পাবেন। তবে এক্ষেত্রে বাংলাদেশিদের জন্য চিকিৎসায় বিশেষ সুযোগ-সুবিধা, ভিসা প্রক্রিয়া সহজিকরণ এবং যথাযথ তথ্য প্রাপ্তি জরুরি বলে রাষ্ট্রদূত জানান।.

Müslüman tarihi ve geleneğine sahip bir ülke olarak Türkiye’nin her zaman Bangladeş halkının ilgisini çeken bir yer olduğunu söyledi.  Bangladeş halkı tıbbi amaçlarla bu ülkeye geldiğinde çeşitli ilgi çekici yerleri ziyaret etme fırsatı da bulacak.  Ancak büyükelçi, bu durumda Bangladeşlilerin özel tıbbi olanaklara, vize sürecinin kolaylaştırılmasına ve doğru bilgiye ulaşmasının gerekli olduğunu söyledi.

তখন হেলথ ফেডারেশনের প্রেসিডেন্ট বলেন, বাংলাদেশিরা তুরস্কে চিকিৎসার ক্ষেত্রে ডাক্তারের অ্যাপয়েন্টমেন্ট যেন সহজে পান এবং চিকিৎসার খরচে বিশেষ ছাড় পান, সেটি তিনি নিশ্চিত করবেন। এছাড়াও টার্কিশ এয়ারলাইনস তাদের স্পন্সর হওয়ায় বিমান ভাড়াতেও বিশেষ ছাড়ের ব্যবস্থা করবেন বলে জানান।

এ বিষয়ে আরও আলোচনার জন্য ফেডারেশনের প্রধান অফিস পরিদর্শনের জন্য রাষ্ট্রদূতকে আমন্ত্রণ জানান তিনি। এছাড়া তুরস্কে চিকিৎসা সংক্রান্ত সব তথ্য সানকন (SANKON)-এর ওয়েবসাইটে পাওয়া যাবে বলেও জানান। দুই দেশের চিকিৎসা ক্ষেত্রে সহযোগিতা বাড়াতে ভবিষ্যতে দ্বিপাক্ষিক ভিজিট আয়োজন করা যায় বলেও তিনি মতপ্রকাশ করেন। এসময় রাষ্ট্রদূত প্রতিনিধি দলকে বাংলাদেশ ভ্রমণের আমন্ত্রণ জানান।

Ardından sağlık federasyonu başkanı, Bangladeşlilerin Türkiye’de tedavi için kolaylıkla doktor randevusu alabilmelerini ve sağlık harcamalarında özel indirim alabilmelerini sağlayacağını söyledi.  Ayrıca Türk Hava Yolları’nın sponsor olması nedeniyle uçak biletlerinde özel indirimler sağlanacak.

Büyükelçiyi, konuyla ilgili daha detaylı görüşmek üzere federasyon genel merkezini ziyaret etmeye davet etti.  Türkiye’deki tedaviye ilişkin tüm bilgilerin SANKON’un internet sitesinde bulunabileceğini söyledi.  Ayrıca iki ülke arasında tıp alanında iş birliğinin artırılması amacıyla gelecekte ikili ziyaretlerin düzenlenebileceği görüşünü de dile getirdi.  Bu arada büyükelçi heyeti Bangladeş’i ziyaret etmeye davet etti.

https://www.dhakapost.com/probash/282276

20240530 072550 scaled

 

Son Haberler