“Bedel Ödemekten Yoruldum”1 hafta önce
Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve İstanbul Verem Savaş Derneği ve Kartal Verem Savaş Dispanseri işbirliğiyle düzenlenen seminer, Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi“nde gerçekleştirildi. Dr. Halil Akyüz“ün konuşmacı olduğu seminerde; veremin tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğu, nasıl bulaştığı, korunma yolları, ilaçların düzenli kullanılmasının önemi, tüberkülozun belirtileri, tüberküloz hastalarının dikkat etmesi gerekenler ve tüberküloz hastası bulunan evde yapılması gerekenler anlatıldı.
Seminere Kartal Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Turgut Mermertaş, Ali Apaydın, Sağlık İşleri Müdürü Sevin Köker, Sağlık İşleri Müdürlüğü personeli ve Kartallı vatandaşlar katıldı.
“Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye“dir”
Ülkemizde tüberküloz hastalığının, 20. yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgın halini aldığını ve en önemli ölüm nedeni olduğunu hatırlatan Dr. Halil Akyüz, “ Tüberküloz (Verem) artık korkulmaması gereken bir hastalıktır, önemli bir ölüm nedeni değildir. Türkiye“de 12-15 milyon bir nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında henüz hastalık oluşturmamış verem mikrobunun olduğu hesaplanmaktadır. Türkiye“de yılda yaklaşık 25 bin tüberküloz hastasının ortaya çıktığı tahmin ediliyor ve bu oran ülkemizde devamlı azalıyor. Hedefimiz, veremsiz bir Türkiye“dir.
Verem, hava yolu ile akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. En başta akciğer olmak üzere tüm organları tutabilir. Verem hastalığı, tedavi olmamış veya düzenli tedavi görmeyen verem hastasından öksürme, hapşırma veya konuşma esnasında ortama yayılan ve verem mikrobu içeren damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır.
Verem hastalığının belirtileri, 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı ve kan tükürmek olabilmektedir” dedi. Veremden korunmak için çocuklara mutlaka BCG aşısı yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Akyüz, “ Bir yakınınızda tüberküloz hastalığı saptanırsa, koruyucu ilaç tedavisi ile tüberküloz hastalığından kendinizi koruyabilirsiniz. Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, havadaki bulaştırıcı damlacıkları seyreltir, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi, ortamdaki mikropları öldürür. Hastanın balgamında mikrop çıkmayana kadar ayrı bir odada kalması uygundur. Koruyucu tedavi için ilaçlarınızı 6 ay süre ile her gün düzenli olarak kullanın. Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar pahalı olmasına rağmen devlet tarafından kişi adına ücretsiz temin edilebiliyor. Bu ilaçlar, verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak temin edilebiliyor. Tüberküloz belirtileri varsa, vakit kaybetmeden verem savaş dispanserlerine, aile hekimine veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurun” dedi.
Dr. Halil Akyüz konuşmasının ardından vatandaşların, Tüberküloz(Verem) hakkındaki sorularını da Seminerin sonunda konuşma yapan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, göreve geldikleri 2009 yılından itibaren sağlık konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Hastanelerle ve sağlık konusunda yetkili kurumlarla işbirliği yaparak hastalıklarla ilgili halkı bilinçlendirdiklerini hatırlatan Mermertaş, Kartal Verem Savaş Dispanseri Başhekimi Dr. Halil Akyüz“e teşekkür ederek işbirliklerinin sürmesi dileğinde bulundu ve Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına plaket takdim etti.
LÖSEV’den Diyarbakır’da Lösemili Çocuklar İçin Yeni Yıl Etkinliği
Ulaş Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Nail Taş, Ankara Özel Memorial Hastanesi’nde Ameliyat Oldu
Bostancı Green Park’ta Arif Susam ile Eşsiz Bir Gece
SMA Tip-1 Hastası Ömer Zeki'nin Hayata Tutunma Mücadelesi: Destek Bekliyor
“Bedel Ödemekten Yoruldum”1 hafta önce
NOEL KAÇ YAŞINDA? 3 gün önce
ANADOLU'DA KADIN OLMAK7 saat önce