NATO’dan AVRUPA“YA ASKER DESTEĞİ

NATO’dan Doğu Avrupa’ya ek asker

NATO’dan AVRUPA'YA ASKER DESTEĞİ
Eklenme Tarihi: 2022-02-12 15:47:50

NATO“nun Rusya“ya karşı doğu kanadını güçlendirme planı genişletildi. Plan çerçevesinde Romanya, Bulgaristan ve Slovakya“ya çok uluslu birlikler konuşlandırılacak. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO“nun Karadeniz“e kıyısı olan ülkelere takviye birlikler konuşlandırmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Romanya“ya giden NATO Sekreteri, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile ortak basın toplantısı düzenledi. Ukrayna çevresindeki gerilimli sürece değinen Stoltenberg, NATO“nun bölgedeki varlığını artırdığını ancak Romanya ve Karadeniz“deki diğer ülkelere muharebe grupları konuşlandırılması da dahil daha fazla takviye olasılığını gözden geçirdiğini belirtti.

 

NATO savunma bakanlarının 16-17 Şubat“ta Brüksel“de yapacağı toplantıda, Avrupa“nın doğu ve güneydoğusundaki NATO varlığının güçlendirilmesine ilişkin kararları görüşeceğini belirten Stoltenberg, nihai kararın yakın bir tarihte açıklanacağını bildirdi.

NATO“nun, Ukrayna sınırındaki Rus askeri hareketliliğine yanıt olarak doğu kanadına asker takviyesine hazırlanması dün basında da yer aldı. Alman haber ajansı dpa“nın haberine göre plan, başta Romanya olmak üzere Ukrayna“nın güneybatısındaki NATO ülkelerinde çok uluslu muharip birliklerin konuşlandırılmasını öngörüyor. Habere göre, Baltık ülkeleri Estonya, Litvanya ve Letonya ile Polonya“da muharip güçleri bulunan NATO, Romanya“nın yanı sıra Bulgaristan ve Slovakya“ya da ek birlikler yerleştirecek.

MACARİSTAN“DAN ONAY ÇIKMAMIŞTI

Haberde, ittifak üyesi 30 ülkenin NATO“nun söz konusu planını bu hafta yazılı olarak onayladığı, kararın NATO Savunma Bakanları toplantısında teyit edildikten sonra resmen kamuoyuna açıklanacağı bildirildi. Ancak NATO üyesi Macaristan, söz konusu askeri takviyeye destek vermeyeceğini duyurmuştu. Macaristan“ın sağcı Başbakanı Viktor Orban, önceki gün yaptığı açıklamada ek NATO birliklerinin Macaristan topraklarına konuşlanmasını gerekli görmediğini belirtmişti.

Rusya, Batılı ülkelerle yaşadığı gerginlikte Aralık ayında NATO ve ABD“den güvenlik garantileri talep etmiş, NATO“nun doğuya genişlemeyi durdurmasını askeri gerilimin azaltılmasında en önemli koşul olarak öne sürmüştü. NATO ise Rusya“nın bu talebini reddetmiş, NATO“nun açık kapı politikasını değiştirmeyeceği ve her egemen ülkenin hangi ittifakta yer alacağına kendisinin karar vereceğini ileri sürmüştü.

Son Haberler