SİSORTA DA İZ BIRAKANLAR

REŞİT BULUT

SİSORTA DA İZ BIRAKANLAR
Eklenme Tarihi: 2022-08-14 21:48:01


Koyulhisar sisorta bölgesinde kalemimize konu olacak kişi Çandır köyü İlyaslı mahallesinden Reşit Bulut. Kendisini mercek altına almamızın ana sebeplerinden en önemlisi kendi köylülerine verdiği hizmetlerden birincisi 70 li yıllarda 10 km mesafedeki ala kavaktan kazmalar ve küreklerle ölümü pahasına su getirmesiydi ve de dernekleşme de ciddi adımlar atmasından dolayıdır. 

1970 li yıllarda büyükşehir“lere göç başladığı dönemde kendisi İstanbul’a kavala maden şirketi ile tanışıyor olmasından dolayı 4 Leventteki inşaatlarına çalışmaya gelir O sıralarda o inşaatta çalışacak çok insana ihtiyaç olduğunu fark eden Reşit Bulut kendi köyünden bir çok insanı İstanbul’a getirir. 1. 2 yıl çalıştıktan sonra 1977 yılında gecekondulaşma İstanbul’da yeni başlamıştır. Sanayi mahallesinin yeni kurulduğu o yıllarda sigorta bölgesinde en çok göç alan o bölgeye kendisi de göç etmiştir. Sanayi Mahallesi’nde Salih kalfa ve kendisi mobilya atölyesi kurarlar. yine o günlerden Ümraniye tarafında gecekondulaşma mahallesi başlamıştır.

 Birlik mahallesi ise kurulma aşamasında iken oradan bir parsel yer alır. İşte Reşit Bulut“u mercek altına almamızın hikayesi de burada başlıyor. Kendi yakınları ve köylülerine tek tek birlik mahallesine göç ettirir adeta Sigorta bölgesi birlik mahallesine akın ederler. Reşit Bulut öncelikle resimde görülen abileri Yunus Bulut, Recep Bulut ve tüm köylüleri ve akrabalarıyla tek tek ilgilenerek onlara ev bark yurt sahibi olmaları konusunda çok destek sağlar. O belli bir aşamaya gelen birlik mahallesi“nde yer kalmayınca henüz bir köy olan Sultanbeyli‘ne hemşehrilerini yerleştirir.

 İnsanlar artık köylerinden bu bölgelere göç etmişlerdir haliyle birlik beraberliklerini kaybetmemek adına 80 li yıllarda Reşit Bulut Köy derneği kurmaya karar verir yakın birkaç arkadaşları ve vekilleri ile görüştükten sonra 20 m2 bir yerde dernek odası diyelim çok mütevazi bir yer oluştururlar yavaş yavaş köylülerine bir araya getirmeye çalışan Reşit Bulut bu konuda oldukça başarılı olur ve şu an dernek binasının yerini satın alarak köyüne çok büyük bir hizmet etmiştir.

Bugün hala Reşit Bulut“un kazandırdığı bu dernek çatısı altında Sigorta bölgesi çandır köyü faaliyetine devam etmektedir. İşte 70 li yıllarda İstanbul’a ilk göç hareketini başlatan ve bencil davranmayarak kendi köylülerini de İstanbul’a götüren hatta bir çoğuda evinde aylarca misafir olan bu insanlar bugün Reşit Bulut“u minnetle anıyor bizlerde kendisine Allah’tan rahmet diliyor yaptığı hizmetler ve emeklerinden dolayı kendisini minnetle anıyoruz.
 

Son Haberler