Telefonunuzda Bu uygulamalar varsa hemen silin yoksa…

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayhan cep telefonunuzdan e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi uygulamaları kullananlar için uyarıda bulundu.

Telefonunuzda Bu uygulamalar varsa hemen silin yoksa…
Eklenme Tarihi: 2017-12-21 19:01:23

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi popüler isimlere sahip 40 civarında uygulama analiz neticesinde 32 uygulama sahte olduğu ve bunların mobil uygulamalarından bir kısmının zararlı aktivite içerdiğinin tespit edildiğini bildirdi. 

Sayan, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Sheraton Ankara Otel“de yapılan ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan“ın da katılmış olduğu 34. Ulusal Bilişim Kurultayı“nda yaptığı konuşmada, bilişim sektörünün bireyler ve devletler için yeni fırsatlar ve olanaklar sunarak, bilgi toplumunun ve sayısal ekonominin omurgasını oluşturduğunu söyledi.

BİRÇOK SİBER TEHDİT TESPİT ETTİK

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi“nin (USOM) ülkede siber güvenlik ekosisteminin gelişimi için önemli işlevleri yerine getirmeye devam ettiğini söyleyen Sayan, merkeze daha çok kaynak ayrılarak geçmişte yapılan çalışmaları ileriye taşıma gayretinde olduklarını bildirdi.

USOM“da birçok siber tehdit tespit ettiklerini ve önlediklerini anlatan Sayan, konuşmasına şöyle devam etti: 
 
40 UYGULAMADAN 32“Sİ SAHTE

Yaptığımız çalışma çerçevesinde e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi popüler isimlere sahip 40 civarında uygulama analiz neticesinde 32 uygulamanın sahte olduğu ve bu sahte mobil uygulamaların bir kısmı zararlı aktivite içerdiğini tespitini yaptık. 

Zararlı ve sahte uygulamalar gerçeğinin aksine kurulum esnasında kullanıcıdan gereksiz izinler istiyor.

MİKROFON VE ADRES DEFTERİNE ULAŞIYOR

Örnek olarak, kullanıcının konum bilgisine, hoparlör ve mikrofonuna ve adres defterine erişme gibi izinleri vermesi halinde, sahte uygulama sahibi saldırganlar, kişisel verilere kolayca erişebiliyor.

Son aylarda ortaya çıkan bir başka sahtecilik olayı ise bankacılık uygulamalarında görüldüğüni söyledi. 

Sayan, kişilerin SMS bilgisine kadar erişme izni alan sahte uygulamaların, bankacılıkta bir defaya mahsus üretilen şifrelerin dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılıyor.

KRİTİK UYARI

Sayan, bu konuda vatandaşları bilinen mecralardan uygulama indirmeleri, mağazalardaki uygulamaların sahte olup olmadığını anlamak için indirilme sayısına, kullanıcı yorumlarına, yayıncısının ve iletişim bilgilerinin kurumsal ve doğru olup olmadığına, uygulama kurulumu esnasında istediği izinlerin gerekli olup olmadığına bakmaları konusunda uyardı. 

Kaynak: internethaber

Son Haberler