Yabancı Doktorlar İstanbul“da İşbaşı Yaptı

Eğitimleri belirsiz, Türkçe konuşup konuşamadıkları bilinmeyen yabancı doktorlar sosyo-ekonomik düzeyi düşük yerlerde göreve başladı.

Yabancı Doktorlar İstanbul'da İşbaşı Yaptı
Eklenme Tarihi: 2016-01-21 17:42:07

Yabancı hekimler, İstanbul“da bazı Aile Sağlığı Merkezleri“nde (ASM) birkaç ay önce göreve başladı. Cumhuriyet gazetesinden Sibel Bahçetepe“nin haberine göre tartışmalara yol açan yabancı hekimlerin göreve başlaması ile birlikte bazı sorular da beraberinde geldi. Haber şöyle: Yabancı hekimlerin, ASM“lerde temmuz ayından bu yana yapılan atamalarda çalışmaya başladıkları ve sayılarının da 50“yi bulduğu iddia edilmişti. Bu hekimlerin Türkçe bilip bilmediği ve eğitimlerinin yeterliliği konuları kamuoyu gündemine gelmiş, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu da yabancı doktorların Türkiye“de çalışabilmesi için Türkçe bilme şartı aramadıklarını söylemişti. Müezzinoğlu, “Bize onun mesleği lazım. Düşünün ki çocuk kalp cerrahı. Cerrahın bana cerrahlığı önemli. MR, tomografi, tetkik ve cerrahın yaptığı uygulamadır bize lazım olan” demişti. Bu sözler de tepkilere yol açmıştı.

Yabancı hekimlerle ilgili yaptığımız araştırmada daha çok Arnavutköy, Başakşehir, Beyoğlu, Kasımpaşa, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kâğıthane, Küçükçekmece, Sancaktepe, Sultangazi gibi sosyoekonomik düzeyi düşük yerlerde göreve başladıklarını görüyoruz. İstanbul“da göreve başlayan yabancı hekimleri yerinde gözlemlemek için ilk olarak Eyüp“teki bir ASM“ye bir arkadaşımla birlikte gidiyoruz. Arkadaşımız muayene olmak istediğini söylüyor. Türkçesinde çok az aksan sorunu olan hekimin nereli olduğunu soruyoruz. Suriyeli ve Türkmen olduğunu belirten doktor, uzun yıllardır Türkiye“de yaşadığını ve eğitimi de Türkiye“de aldığını söylüyor. Ardından Kâğıthane“de bulunan bir ASM“ye gidiyoruz. Buradaki doktorun da Makedonyalı olduğunu öğreniyoruz. Ancak eğitimini nerede aldığını öğrenemiyoruz. Buradaki doktorun iyi Türkçe konuştuğunu söyleyen halk, yabancı doktor ataması yapılacağını duyduklarında iletişim konusunda sorun yaşanacağı endişesi yaşadıklarını da anlatıyor. Kasımpaşa“da bulunan ASM“deki doktorun ise Azeri olduğu belirtiliyor.

‘Eğitimlerini nerede aldıklarını bilmiyoruz“

Türk Tabipleri Birliği (TTB) bu konuda İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü“ne dilekçe vererek, yabancı hekimlerin sayısını, eğitimini ve diplomalarının denkliğinin bulunup bulunmadığını sordu. TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Fethi Bozçalı, Halk Sağlığı Müdürlüğü“nden resmi bilgi beklediklerini kaydederek şunları söylüyor: “Yabancı hekimlerin daha çok sosyoekonomik düzeyi düşük yerlerde hizmet verdiklerini görüyoruz. Eğer orada dil sorunu yaşanırsa, ikinci veya üçüncü dille sorunu çözmeleri mümkün değil. Yabancı hekimlerin, aile hekimliği sisteminde çalışacak nitelikte olup olmadığını araştırıyoruz. Hekimler odamıza kayıtlı bile değil. Apar topar atamaları yapıldı.” 

Son Haberler