Emekliye zam oyunu

Yaklaşık 2 milyon memur emeklisi, toplu sözleşme anlaşması nedeniyle 9.5 milyon işçi, Bağ-Kur ve çiftçi emeklisinden daha fazla zam alacak.

Emekliye zam oyunu
Eklenme Tarihi: 2016-06-21 17:42:56

 

AKP Hükümeti“nin emekliler arasında zam ayrımı yapması memur emeklileri ile işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri arasında büyük zam uçurumuna neden oldu. Hükümet 2 milyon 10 bin memur emeklisine, memur sendikalarıyla imzalanan toplu sözleşme çerçevesinde 6“şar aylık dönemlerle yılda 2 kez zam yapıyor. Buna karşılık toplu sözleşme dışında bırakılan 9 milyon 476 bin işçi, esnaf ve çiftçi emeklisine ise her 6 ayda bir ‘gerçekleşen enflasyon“ kadar zam veriliyor. Böyle olunca, zaten halkın gerçek hayat pahalılığını yansıtmayan enflasyon düşük çıktıkça yaklaşık 9.5 milyon emeklinin aylığı her geçen yıl eridikçe eriyor.

class="rb-detail-image" ="-webkit-tap-highlight-color: transparent; box-sizing: border-box; margin: 10px 0px 0px; padding: 0px; border: 0px; font-stretch: inherit; font-size: 14px; line-height: 14px; font-family: LatoLatinWeb; vertical-align: baseline; position: relative; color: rgb(0, 0, 0);"> class="rb-image-zoom" ="-webkit-tap-highlight-color: transparent; box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; font-size: inherit; line-height: 40px; font-family: inherit; vertical-align: baseline; position: absolute; top: 5px; right: 5px; z-index: 1; width: 40px; height: 40px; border-radius: 6px; background: rgba(0, 0, 0, 0.65098);"> 

YARI YARIYA ADALETSİZLİK

Memur emeklilerinin aylıklarına bu yılın ilk 6 aylık dönemi için toplu sözleşme gereği yüzde 6 zam yapıldı. Bu zamma ilave olarak memur emeklilerine ocak ayında ayrıca yüzde 0.86 oranında ‘enflasyon farkı“ zammı verildi. Böylece ilk 6 ayda memur emeklisinin eline toplam yüzde 6.86 oranında zam geçti.

Buna karşılık işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise yılın ilk 6 aylık dönemi için sadece yüzde 3.86 oranında zam yapıldı. Çünkü 2015“in ikinci yarısında enflasyon yüzde 3.86 çıktı. Böylece her ikisi de emekli statüsünde olmasına rağmen iki grup arasında yarı yarıya adaletsiz zam farkı oluştu.

TEMMUZDA HÜSRAN VAR

Milyonlarca emekli şimdi temmuz ayında yapılacak zammı bekliyor. Önümüzdeki ay memur emeklilerinin aylığına toplu sözleşmeyle daha önce belirlenen yüzde 5 zam yapılacak. 6 aylık enflasyonun yüzde 5“i geçmesi beklenmediği için memur emeklileriyle halen çalışan memurların ayrıca enflasyon farkı alması beklenmiyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine yapılacak zammın oranı ise 3 Temmuz“da açıklanacak enflasyon oranıyla netleşecek.

Emeklinin merakla beklediği enflasyon ilk 5 ayda yüzde 3.15 oldu. Haziran ayı enflasyonu eksi çıkarsa işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri bu oranın da altında zam alacak. Haziran enflasyonu yüzde 0.40 civarında çıkarsa,zam yüzde 3.56“da kalacak. Haziran enflasyonunun yüzde 1“lere çıkması hiç beklenmediği için emekli yüzde 4 zammı hayal bile edemeyecek. Sonuçta temmuzda memur emeklisi yüzde 5 zam alırken diğer emeklilere yüzde 3.5 civarında zam verilip maaşları daha da eritilecek.

AYLIK KAYIP 94 TL“Yİ BULACAK

TEMMUZ zammıyla birlikte memur emeklilerinin bu yıl alacağı toplam kümülatif zam oranı, ocaktaki enflasyon farkıyla birlikte yüzde 12.20“yi bulacak. Buna karşılık işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine temmuzda yüzde 3.5 civarında zam verilse dahi yıllık kümülatif zam yüzde 7.49“da kalacak. İki emekli grubu arasındaki zam farkı 4.71 puana ulaşacak. Bu fark nedeniyle örneğin 2 bin lira aylık alan işçi emeklisi aylık 94 lira 20 kuruş zarara uğrayacak. Aynı şekilde örneğin bin 500 lira emekli aylığı alan esnaf ve çiftçi emeklisinin aylık kaybı 70 lira 65 kuruşu bulacak.

Son Haberler