Dünyada solun halleri

Ufuk BULUT

Dünyada solun halleri
Eklenme Tarihi: 2023-04-22 09:26:32

KENYA
Muhalefet uzlaşamadı, masa dağıldı 

Kenya’da muhalif Azimio koalisyonu, iktidar partisiyle seçim komisyonunun yapılandırılmasına ilişkin mecliste yapılması planlanan müzakerelerden çekildiklerini duyurdu, protesto düzenledi. Koalisyondaki Wiper Demokratik Hareketi’nin lideri Kalonzo Musyoka, yaptığı açıklamada, "Un, yakıt ve elektrik fiyatları, seçim sonuçlarının olduğu sunucuların adli denetimi, seçim komisyonunun iki tarafça yeniden yapılandırılması ve çok partili demokrasiye saygı gibi 4 mesele hakkında diyalog kurulmasında ısrar ediyoruz" ifadesini kullandı.

HİNDİSTAN
Tarihi rolümüz devam edecek

Hindistan Komünist Partisi (CPI), Seçim Komisyonu’nun CPI’ın ulusal bir parti olarak tanınırlığını iptal etmesinin faaliyetlerine engel olamayacağını açıkladı. Partiden yapılan açıklamada şunlar denildi: “CPI, Britanya hâkimiyetinin öncesinde olduğu gibi sonrasında da hukuksuzluklara, eşitsizliklere ve kapitalizme karşı savaştı. CPI, tüm ülke çapında demokrasiyi kurtarmak, laiklik, sosyal adalet ve sosyalizm mücadelesine devam edecek. Partinin ulusal statüsü teknik olarak önemli olabilir ama partiyi asıl değerli kılan bu statü değil muhtaç olan için verdiği mücadeledir. CPI Britanya sömürgesi ve diğer kolonyal yönetimlere karşı savaştığı gibi hükümetin diktasından halkı özgürleştirme, kapitalizm ve faşizme karşı savaşmaya devam edecek.”

NİJERYA
Talepler dinlenmezse çöküş yakın

Nijerya’da havacılık çalışanları, düşük maaşlara ve kötü çalışma koşullarına karşı greve gitti. Başkent Lagos’taki Murtala Mohahmmed Uluslararası Havalimanı’nına giden yolları kapatan işçiler, 2 günlük grev yaptı. Grev ülkedeki diğer büyük havalimanlarına sıçrarken, polis ve güvenlik ekipleri greve müdahale etti. Sendikalardan yapılan açıklamada talepleri dikkate alınmazsa ülkedeki havacılık sektörünün durdurulacağı uyarısı yapıldı.

YUNANİSTAN
Çatışma emperyal amaçların parçası

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Sudan’da ordu ve paramiliter güçler arasında başlayan ve yüzlerce sivilin ölümüne yol açan çatışmalara ilişkin açıklama yaptı. “Dış güçlerin dâhil olduğu burjuvalar arasındaki silahlı çatışmanın ortasında kalan Sudan halkıyla dayanışma içindeyiz” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Yerel ve dış burjuvalar arasında Sudan’ın hatırı sayılır mineral zenginliği ve jeopolitik konumu için çatışma çıktı. Sudan’daki kanlı olaylar, Avro-Atlantik tekellerin çıkarları için verilen ve Çin ile Rusya’nın da dâhil olduğu, Sahel bölgesindeki daha büyük çatışmanın bir parçası. KKE olarak Sudan halkının ekonomik, sosyal ve demokratik hakları ve kendi topraklarındaki egemenliği için verdiği mücadelenin yanındayız.”

AVUSTURYA
Siyasi tutsakları derhal bırakın

Avusturya İşçi Partisi (PdA), Filistinliler tarafından her yıl 17 Nisan’da kutlanan Filistinli Tutsaklar Günü’ne ilişkin mesaj yayımladı. 5 binden fazla Filistinlinin siyasi tutuklu olarak İsrail hapishanelerinde tutulduğuna dikkat çekilen açıklamada, tutsakların askeri yargılamaya maruz bırakılarak avukatları, aileleri ve doktorlarla görüşmesinin engellendiğine vurgu yapıldı. İsrail’deki hapishanelerde 200 tutsağın çocuk olduğuna dikkat çekilen açıklamada keyfi tutuklamalar ve temelsiz suçamaların İsrail’in Filistinlilere boyun eğdirme ve nüfus azaltma stratejisinin bir parçası olduğuna değinildi. 

Son Haberler