Dik Duruşun ve Devrimci Ruhun İzinde: Ufuk Bulut ve Edip Akbayram1 yıl önce
TUYAD Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın, Türkiye genelinde son 13 ayda 183 televizyon ve radyo kanalının kapandığını açıkladı.
Türkiye genelinde bulunan 1100 radyo kanalı ile 650 televizyon kanalı içinde kapananların çoğunluğunu bölgesel yayın yapan televizyon kanalları olduğunu açıklayan, Özaydın Devletin televizyon kanalları ile radyolara da hibe kredi ve teşvik vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye“de tuvalet açanlara 1,5 milyon lira devletin teşvik verdiğini belirten, TUYAD Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın, Devletimiz bu sessiz çığlığın yanında yer almalıdır. O nedenle öncelikle yayıncılardan lisans ücreti almamalıdır dedi.
Türkiye“de her gün televizyon ve radyoların kapanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Özaydın, onlarca televizyon kanalları, radyolar ile gazeteler kapanıyor, aynı meslek grupları bu duruma sessiz kalıyorlar. Beni en çok üzen de bu durumdedi.
RADYO VE TELEVİZYONLAR NEDEN KAPANIYOR?
TUYAD Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın, RTÜK - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu var. Bu kurulun hiç bir gelire ihtiyacı olmamasına rağmen, bölgesel kanallardan dahi 260 bin TL lisans ücreti alıyor. Bu bölgesel kanalların hiç bir geliri yok, reklam gelirleri yok denecek kadar az.
Yerel kanallar ile ulusal kanal, RTÜK“e aynı lisans bedelini ödüyor. Derme çatma bir kanalla ulusala yayın yapan bir kanalın lisans ücreti bire bir aynı. Harcanan emek ve televizon kanallarının ödedikleri telifler aynı değil. Dolayısıyla yerel ve ulusal kanallar arasında da bir lisans ücreti uygulanacaksa mutlaka farklılık olmalıdır.
Türkiye“de reklam kaynaklarını yöneten İsrail menşeli firmalar. Bunlar da kendi himayelerinde olan ürünlerin reklamlarını yapıyorlar. Bunlar kimi yaşatmak isterlerse o televizyon kanallarını destekliyorlar.
TUYAD Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın
Duyduğumuz kadarıyla Kral tv yayınına son veriyor. Bir çok dizi yayından kaldırıldı. Hükümete yakın olan televizyon kanalları dahi ayakta kalmanın mücadelesini veriyor. Türkiye“de yaşanan bu durumdan dolayıda Televizyon kanalları bir bir kapanıyor. 2019 yılında tahminen 150 televizyon kanalının da yayın hayatına son vereceği gerçeği ile karşı karşıyacağız. Televizyon ve radyoların yanı sıra bazı yayın
platformları da kapanıyor. 2017 yılında 5,5 milyon pay tv“nin abonesi varken, 2019 yılında Ocak ayında bu sayı 3 milyon adete düştü. Diğer taraftan, Türkiye“de ofisi olmayan Netflix gibi platformlar, ABD“den geliyor, Türkiye“den 5 milyona yakın insana hizmet veriyor. Bu tür platformlar Türkiye“de vergi ödemedikleri için haksız rekabet oluşturmaktadır.
TELEVİZYON VE RADYOLAR KAPANMASIN DİYE NE YAPILMALI ?
1 - Türkiye“deki televizyonları korumak için öncelikle yayıncı lisansı ücretinin ortadan kalkması lazım. Avrupa“da yayın yapan televizyon kanallarının lisans ücreti yok denecek kadar az tutarlarda.
2 - Uluslararası platformların Netflix gibi, yayın içerikleri içinde, Türkiye“deki gibi yayın içerikleri içinde ürün reklamı kullanılması, sigaranın gizlenmesi, içkinin buzlanması ve sansürlenme gibi unsarların olmamasından dolayı, Netflix gibi platformların, Türk yerli platformlarına karşı rekabet gücü daha yüksek. Bu nedenle eşit şartlarda rekabet etmek için, bu tür sansürlemelere Türkiye“den yayın yapanların da maruz
kalmaması gerekiyor.
3 - Reklam veren kurum ile ilgili, reklam alan televizyon kurumu yada radyonun hangi ücret kriterlerine göre reklam aldığını, belirlenmiş ve şeffaf olarak uygulanan bir standart olmadığından maalesef haksız rekabet söz konusu. Bu durum reklam gelirlerinin kontrolsüzce düşmesine neden olmaktadır. Reklam denetleme kurumu daha adil ve şeffaf bir düzenleme geliştirebilir.
4 - Rradyo ve televizyon kanallarının bu ülkede istihdam ettiği, sigortalı olarak çalıştırdığı binlerce insan bu haksız rekabet ve düzenlemelerden dolayı azalan gelirler ve daralan bütçelerden dolayı şu anda işsiz. Bu işsizliğin artmaması için devletin nitelikli çalışanar için fon geliştirebilir.
5 - TRT kurumunda on bine yakın çalışan var. Ulusal yayın yapan bir tv“de, yayın yapan kişi sayısı, 500- 600 kişi. TRT kurumunun tüm hizmetlerini devlet destekliyor, ayakta durabiliyor. Diğer kanalların ise devlet tarafından desteklenmediğinde ayakta durması zor. Dolayısıyla devletin diğer kanallara da destek vermesi gerekmektedir.
DEVLET BURADA NE YAPMALI ?
Uyduda yayın yapan tüm televizyon kanallarının farklı mecralara yayılma imkanı tüm dünyada desteklenmektedir. Gelişmişlik göstergesi olan internet televizyonculuğunun Türkiye“de desteklenmesi gerekmektedir. Türkiye“de bazı yayın kanalları internet üzerinden yayın yapmaya başlamış fakat uydu yayınları desteklenmediği için kanallarını kapatmak zorunda kalmışlardır.
Kapanan televizyonlar ile radyoların sesini kendi meslektaşları dahi duymamaktadır. Türksat uydularında SD yayın yapan televizyonlar, ayda 20 bin dolar kira ödemek zorunda kalıyor. Doların yükselmesiyle bu ücretler ödenemez hale gelmiştir. Kanallar alternatif olarak bulabildikleri farklı uydulara 2 bin 500 dolar kira ile yayınlarını bu uydulara taşıyorlar. Ülkemizde kullanılan çanak antenlerin sadece %20“si bu uydulara dönük olduğu için bu uydulara erişim sınırlıdır. Televizyon ve radyo kanallarımızın izlenebilme oranlarının yükselebilmesi için, Türksat uydularında yayın yapmaları gerekmektedir.
Başkan Uzm. Dr. Adil Kurban, “Ortak çalışma kültürü önem taşıyor”
REKTÖR SPORCULARLA PEDAL ÇEVİRDİ
Samsun’da Of-Çaykara Derneği Gecesinde Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Vurgusu Öne Çıktı
İNEGÖL’DE SKANDAL: ADAYA KAPI KAPATILDI, ESNAFIN İRADESİ YOK SAYILDI
Dik Duruşun ve Devrimci Ruhun İzinde: Ufuk Bulut ve Edip Akbayram1 yıl önce
UFUK BULUT'UN ADALET ARAYIŞI! 1 yıl önce
DOĞUŞTAN BAĞIMLILIK1 ay önce